Ρυθμιστικό πλαίσιο για τους δείκτες αναφοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για χιλιάδες δείκτες αναφοράς που χρησιμοποιούνται στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι δείκτες αυτοί αφορούν διάφορους τομείς-από εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και το ρύζι, έως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Είναι η πρώτη φορά που προωθείται η ρύθμισή

τους, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πηγαίνει πιο μακριά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο διεθνή θεσμό για τον τερματισμό της αυτορρύθμισης και την επιβολή αυστηρών νομικών υποχρεώσεων σε όλους όσοι συλλέγουν στοιχεία και συμβάλλουν στην κατάρτιση των δεικτών αναφοράς (benchmarks). Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, απέσυρε κάποια από τα αμφιλεγόμενα μέτρα προηγούμενων προσχεδίων, μεταξύ των οποίων και τον άμεσο έλεγχο του Libor από μία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή με έδρα το Παρίσι. Παρά τις αναθεωρήσεις αυτές, η τελική πρόταση παραμένει φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους και την έκτασή της, καθώς απαιτεί την έγκριση και τον έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές όλων των δεικτών που χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς για χρηματοπιστωτικά μέσα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακές αγορές ή για τα χρηματοπιστωτικά συμβόλαια.

Οι διεθνείς εποπτικές αρχές πασχίζουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των δεικτών αναφοράς για τα επιτόκια μετά το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor. Πάροχοι δεικτών, όπως η Platts που ανήκει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία McGraw - Hill, έχουν προβάλει αντίσταση στην διείσδυση των εποπτικών αρχών. Με βάση το σχέδιο, οι επόπτες των δεικτών θα έχουν την εξουσία να κατάσχουν αποδεικτικά στοιχεία, να απαιτούν πληροφόρηση από την αγορά, να αποκτούν πρόσβαση στα συστήματα των επενδυτών στις αγορές εμπορευμάτων, να παγώνουν περιουσιακά στοιχεία και να διορθώνουν λάθη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα