Σε αναζήτηση coach

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα coaching μέσω της International Coach Academy (ICA) ξεκινάει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Τι είναι όμως το coaching, που χρειάζεται, ποιός ο ρόλος ενός coach;

Η Κατερίνα Κανελίδου, διευθύντρια του προγράμματος για την Ελλάδα και εκπαιδεύτρια της ICA μίλησε στον Αθήνα 984 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

Ερ.:

Τι είναι το coaching;
Κ.Κ.: «Ένας ορισμός που μπορούμε να δώσουμε για το coaching, είναι αυτός της διεθνούς ομοσπονδίας coaching, ICF (International Coach Federation) και ορίζεται ως ένας συνεταιρισμός με τον πελάτη σε μια δημιουργική διαδικασία που προκαλεί την σκέψη και τον εμπνέει να μεγιστοποιήσει το δυναμικό του, είτε αυτό είναι προσωπικό είτε επαγγελματικό. Στην ουσία είναι μια διαλεκτική σχέση. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από μία συζήτηση, δηλαδή ακρόαση από την μεριά του coach. Η σχέση αυτή ορίζεται από έναν κώδικα δεοντολογίας και η προσέγγιση από τον επαγγελματία coach βασίζεται σε έντεκα βασικές ικανότητες».

Ερ.: Σε ποιούς απευθύνεται το coaching;
Κ.Κ.: «Είναι ενδιαφέρον ζήτημα το ποιός μπορεί να γίνει coach. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αρκούν τα τυπικά χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες και το κατά πόσον μπορούμε να αναπτύξουμε και τα ουσιαστικά, για παράδειγμα την υπομονή, την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον και την περιέργεια για τους ανθρώπους. Γιατί ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για την ιστορία του άλλου, ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε από εκεί τα συστατικά και τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε».

Ερ.: Ποιός μπορεί να γίνει coach; Απαιτείται κάποια προηγούμενη κατάρτιση;
Κ.Κ.: «Αυτό είναι συζητήσιμο. Ανάλογα με το υπόβαθρο του καθενός μπορεί να βοηθηθεί σε διαφορετικά επίπεδα. Δηλαδή, αν κάποιος προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων θα έχει ένα πλεονέκτημα και επιπλέον δεξιότητες ανεπτυγμένες, σε θέματα διαχείρισης ερωτήσεων, αξιολόγησης κ.λπ.. Η κύρια προϋπόθεση για να γίνει κάποιος coach είναι η αγάπη για τον άνθρωπο. Δεχόμαστε ότι ο πελάτης έχει ό,τι χρειάζεται, είναι ο ίδιος εφευρετικός, έχει όλες τις δεξιότητες και εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να τις συνειδητοποιήσει. Αναπτύσσοντας ο ίδιος τις λύσεις που του ταιριάζουν καλύτερα θα βελτιώσει την απόδοση του είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική του ζωή. Επειδή όμως, έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τους στόχους με μετρήσιμα χαρακτηριστικά, να σας πω ότι οι στόχοι μπορεί να είναι και ποιοτικοί. Δηλαδή, να έρχεται κάποιος για να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, για να αναπτύξει τα ηγετικά του προσόντα, την ικανότητα επικοινωνίας».

Ερ.: Πού μπορεί να εργάζεται ένας coach;
Κ.Κ.: «Μπορεί να είναι εσωτερικός coach σε μία εταιρεία και να δουλεύει με τα στελέχη της, μπορεί να έχει και τη δική του επιχείρηση ή να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει κάποια αλλαγή στη ζωή του, να θέσει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να δουλέψει και με ιδιώτες».

Ερ: Ποιά η διαφορά του coach από τον μέντορα;
Κ.Κ.: «Ο μέντορας συνήθως είναι και ειδικός στο θέμα που δουλεύει με τον πελάτη του. Επίσης, θα μοιραστεί τις εμπειρίες του και θα δώσει συμβουλές. Ο coach από την άλλη, είναι απλά ειδικός στο coaching και δεν χρειάζεται να είναι ειδικός στον τομέα που απασχολείται ο πελάτης του. Ξεκινάμε από τη βάση ότι ο πελάτης είναι ειδικός στον τομέα του. Στο coaching απαγορεύεται να δίνουμε συμβουλές. Διευκολύνουμε τη γνώση που ήδη υπάρχει στον ενδιαφερόμενο να αναπτυχθεί. Δεν πρέπει επίσης, να συνδέεται το coaching ούτε με την ψυχοθεραπεία γιατί αυτή εστιάζει στα τραύματα του παρελθόντος, ενώ εμείς στο μέλλον».

Ερ.: Στην εταιρεία σας (Creative Empowerment) ποιοί απευθύνονται;
Κ.Κ.: «Στο κομμάτι της εκπαίδευσης ενός coach συνεργάζομαι με την International Coach Academy. Στις υπηρεσίες coaching που προσφέρω, θα έρθουν σε εμένα κάποιες εταιρείες και κυρίως τα στελέχη ή οι επιχειρηματίες τους γιατί εξειδικεύομαι στο business και το leadership coaching. Θα απευθυνθούν σε εμάς για την ανάπτυξη των ηγετικών προσόντων του εκάστοτε στελέχους, για την ανάπτυξη της ομάδας, για την βελτίωση των παρουσιάσεων, της επικοινωνίας, ακόμα και για το πως να κάνει κάποιο στέλεχος αποδοτική κριτική. Όλα έχουν να κάνουν με τους στόχους που θα θέσει η εταιρεία ανάλογα και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα τώρα με την κρίση, είναι αρκετές οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν θέματα όπως η απώλεια ταλέντων από τη χώρα. Ακόμα λοιπόν και όταν τα κίνητρα δεν μπορούν να είναι οικονομικά, με ποιό τρόπο μπορείς να κινητοποιήσεις και να κρατήσεις τα ταλέντα σου στην επιχείρησή σου; Άλλη μία πτυχή είναι το πώς μπορείς να κρατήσεις το ηθικό των υπαλλήλων υψηλό γιατί ακόμα και αν το κλίμα παρέχει στον εργαζόμενο την ασφάλεια που χρειάζεται, δεν παύουμε να ζούμε σε ένα σύστημα που κάθε άλλο παρά ασφαλές και ήρεμο είναι. Φυσικά υπάρχει και το coaching για τις πωλήσεις, το οποίο διαφέρει από την καθιερωμένη εκπαίδευση πωλήσεων. Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στο life ή το relationship coaching και εκεί θα απευθυνθούν οι πελάτες που θέλουν να βελτιώσουν πράγματα στην προσωπική τους ζωή».

Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Τα διαπιστευμένα προγράμματα coaching που προσφέρει η ICA, ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως στο coaching, απευθύνονται σε σπουδαστές από όλο τον κόσμο οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα ως life coach, business coach, executive coach, career coach ή οποιαδήποτε άλλη εξειδίκευση coaching δίνοντάς τους όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αποκτήσουν την πιστοποίησή τους από την ICF. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα ξεκινάει το σαββατοκύριακο 27, 28 Απριλίου.

Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια νέα ή παράλληλη με το επάγγελμά τους καριέρα ως coach, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το φορέα, τη δομή και τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος ή και να εγγραφείτε πατώντας στον σύνδεσμο:
http://www.icoachacademy.com/coach-training/greece/

Keywords
Τυχαία Θέματα