Σε Μασσαλία και Κόζιτσε το βραβείο Μερκούρη

Η ευρωπαϊκή εποπτική επιτροπή που συντονίζει τις προετοιμασίες της Μασσαλίας (Γαλλία) και του Κόζιτσε (Σλοβακία), που ορίστηκαν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013, πρότεινε να λάβουν και οι δύο πόλεις το βραβείο Μελίνας Μερκούρη, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η ποιότητα της προετοιμασίας τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε πόλη.

«Και οι δύο πόλεις προετοιμάζουν πλούσια πολιτιστικά προγράμματα για το 2013 και τις συγχαίρω για τη διεξοδική προετοιμασία τους. Η πρωτοβουλία για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης αποτελεί ένα
από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που δρομολόγησε η ΕΕ. Εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, λειτουργεί ως καταλύτης για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την αναβάθμιση αστικών περιοχών, την προώθηση του τουρισμού και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επιλεγόμενων πόλεων. Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου και στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013, ώστε να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για το επόμενο έτος, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία» σχολίασε την απόφαση, η αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανώσουν οι δύο αυτές πόλεις πρέπει να έχει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση και να συμμετέχουν σε αυτό καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς από διάφορες χώρες.

Οι πόλεις πρέπει επίσης να μεριμνήσουν ώστε οι εκδηλώσεις να είναι ελκυστικές για το κοινό και να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες πολιτιστικές και κοινωνικές εξελίξεις σε αυτές.

Σε σχετική έκθεσή της, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η αρμόδια επιτροπή εξαίρει την προετοιμασία της κάθε πόλης και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απονείμει και στις δύο το βραβείο Μελίνας Μερκούρη, η οποία ενέπνευσε τη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα