Τρίτη βραδιά Τζαζ

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κοινού στο 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Απόψε τρεις συμμετοχές από την Ισπανία το Κουαρτέτο Μάρτα Σάντσεθ, το δανέζικο τρίο Bevor 3 και το συγκρότημα Tubis Trio από την Πολωνία.

Το αποψινό πρόγραμμα ανοίγει στις 9, το Κουαρτέτο Μάρτα Σάντσεθ, που αποτελείται από τους Μάρτα Σάντσεθ (πιάνο), Ρεϊνιέρ Ελισάρδε «Ελ Νεγρόν» (κοντραμπάσο), Αριέλ Μπρίνγκεθ (σαξόφωνο) και Αντρές Λίτβιν (ντραμς). Η μουσική τους έχει επιρροές από την κλασική μουσική, το ροκ,
την ποπ και την πιο παραδοσιακή τζαζ μουσική ενώ ο αυτοσχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κουαρτέτο αυτό έχει εμφανισθεί σε σημαντικά τζαζ events όπως το Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης και το Φεστιβάλ Τζαζ της Βιτόρια, μεταξύ άλλων. Το 2011 κυκλοφόρησε η δουλειά τους Το κίτρινο σπιράλ από τη δισκογραφική εταιρεία Errabal.

Στις 10μμ, τη σκυτάλη παίρνει το καινούργιο τρίο Bevort 3 από τη Δαναία. Η τζαζ, σαν μουσική, είναι γνωστό ότι ισορροπεί και εμπνέεται από το «νέο» και το «παλιό» ταυτόχρονα και το γκρουπ Bevort 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Παίζει με τα στάνταρντς της τζαζ και τη σύγχρονη μουσική δίνοντας δικές του ενορχηστρώσεις και δικά του κομμάτια ή ακόμα και διασκευάζοντας γνωστά ποπ τραγούδια με jazzy χρώματα. Σε πρώτο πλάνο είναι η συνθέτρια, σαξοφωνίστρια και τραγουδίστρια Pernille Bévort που μέχρι σήμερα έχει επτά προσωπικά άλμπουμ. Στο μπάσο είναι ο Peter Hansen και στα ντραμς ο Janus Templeton, δυο μουσικοί που ξεχωρίζουν στη σύγχρονη τζαζ σκηνή της Δανίας. Το τρίο αυτή την εποχή ηχογραφεί κομμάτια για το επόμενο CD του.

Τέλος, στις 11, η τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την εμφάνιση ενός από τα πολλά υποσχόμενα νέα τζαζ συγκροτήματα της Πολωνίας, με πολύ καλές κριτικές τους Tubis Trio. Η μουσική τους είναι σαφώς επηρεασμένη από τη σκανδιναβική τζαζ - όμως αυτές οι δυο «σχολές», της Πολωνίας και της Σκανδιναβίας έχουν ούτως ή άλλως πολλά κοινά σημεία και στοιχεία. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το γκρουπ είναι δεξιοτέχνες σαν συνθέτες, σαν οργανοπαίχτες και σαν αυτοσχεδιαστές. Από το 2008 το Tubis Trio αποτελούν ο πιανίστας Maciej Tubis, ο μπασίστας Marcin Lamch και ο ντράμερ Przemek Pacan. Παίζουν αποκλειστικά δική τους μουσική που συνθέτει ο Maciej Tubis ή κάνουν σύγχρονες διασκευές και αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά τζαζ κομμάτια έτσι ώστε να παραμένουν ανοιχτοί στους μουσικούς τους ορίζοντες.
Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, «Live in Luxemburg», χαρακτηρίστηκε από το βρετανικό περιοδικό Jazzwise ως ένα από τα καλύτερα του 2009.
Keywords
Τυχαία Θέματα