Σπάνια επίσκεψη Κινέζου στο Αφγανιστάν

ΥψηλόβαθμοςΚινέζος αξιωματούχος συνάντησε τονπρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, μιαπρώτη επίσκεψη στο Αφγανιστάν κινεζικήςπολιτικής προσωπικότητας τα τελευταίασχεδόν 50 χρόνια, στο πλαίσιο της ενίσχυσηςτων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριναπό την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟτο 2014, μετέδωσε το επίσημο κινεζικόπρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο ΤζουΓιονγκάνγκ μετέβη στην Καμπούλ τοΣάββατο για μια επίσκεψη τεσσάρων ωρώνκατά την οποία συνάντησε τον πρόεδροΚαρζάι, διευκρίνισε το ειδησεογραφικόπρακτορείο

προσθέτοντας ότι το ταξίδιδεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο Τζου πουείναι ένατος στην ιεραρχία του ΚινεζικούΚομμουνιστικού Κόμματος, είναι υπεύθυνοςασφαλείας για το σύνολο της χώρας του.

Η τελευταίαεπίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάνυψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου ήταντο 1966, με το ταξίδι του τότε προέδρουΛιου Σαοκί, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το Πεκίνοενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις μετην Καμπούλ τους τελευταίους μήνες, ενώπλησιάζει η ημερομηνία -έως τα τέλη του2014- της αποχώρησης των αμερικανικώνστρατευμάτων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η μάχη επιρροήςστο Αφγανιστάν το οποίο κατέχει σημαντικήθέση σε αυτή την ασταθή περιοχή αναμένεταινα ενταθεί τους προσεχείς μήνες καιχώρες όπως η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάνπροσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντάτους στη χώρα αυτή.

Η Κίνα έχειυπογράψει αρκετές συμφωνίες για ναλάβει δικαιώματα εκμετάλλευσης τουορυκτού πλούτου της χώρας. Τα δύο κράτημοιράζονται κοινή μεθόριο μήκους 76χλμ., στη βορειοανατολική Κίνα.

Το Νέα Κίναμετέδωσε ελάχιστα στοιχεία για τηνεπίσκεψη Τζου, μεταξύ των οποίων καιμια δήλωσή του: "Η ενίσχυση μιαςστρατηγικής σύμπραξης ανταποκρίνεταιστα σημαντικά οφέλη για τους δύο λαούς,της Κίνας και του Αφγανιστάν και μπορείνα οδηγήσει στην περιφερειακή ειρήνη,τη σταθερότητα και την ανάπτυξη".

Ο ΧαμίντΚαρζάι μετέβη στην Κίνα τον περασμένοΙούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα