Στη βουλή τα χρέη των νοικοκυριών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με θέμα «Διαγραφή χρεών των νοικοκυριών από τις τράπεζες» κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας

σημειώνει ότι στις «σημερινές μνημονιακές συνθήκες, με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας και της επιβολής νέων δυσβάσταχτων φόρων, είναι φανερό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στην μερική ή ολική διαγραφή χρεών για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως όριο φτώχειας.

Ρωτά επίσης αν προτίθεται σε όσους που για διάφορους λόγους μειώθηκε το εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους, να προχωρήσει σε αντίστοιχη απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στήριξη των υπερχρωμένων δανειοληπτών ζητεί ο Φ. Κουβέλης

Τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «επιτακτική κοινωνική ανάγκη».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε Προγραμματική Σύμβαση για τη λήψη μέτρων όπως: περίοδος χάριτος για μη καταβολή τόκων και κεφαλαίου, για μείωση του επιτοκίου και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.

Επίσης, προτείνει δάνειο για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος να διαγράφεται.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει επίσης υποχρέωση να καταρτίσει Προγραμματική Σύμβαση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια, που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα