Στην αντεπίθεση οι Δήμοι

Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της πορείας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοτικών και δημόσιων υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για την κινητικότητα και διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των Δήμων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντλήσει από κει πάνω από το 50% των 12.500 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Σε 24ωρη απεργία

και οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Αστυνομία. Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας και από την ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη συμπαράστασης. Κλειστοί οι Δήμοι όλης της χώρας με εξαίρεση τις κοινωνικο - προνοιακές δομές.

Οι δήμοι και εργαζόμενοί τους βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για το μέτρο της κινητικότητας, που στο τέλος θα φέρει και τις απολύσεις.

Κρίσιμη συνάντηση στις 2.30μμ του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, παρόντος και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τη διαδικασία. Φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε στο γερμανικό Focus πως το πρόγραμμα κινητικότητας θα γίνει στην ανάγκη με τη βία, και πως χάνει χρήματα ασχολούμενος με τη πολιτική.

Παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και αυτή τη στιγμή της ζητείται να επωμισθεί το 50% της κινητικότητας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης αναφερόμενος στην απόφαση της ΚΕΔΕ να κλείσει αύριο τους δήμους, με εξαίρεση τις κοινωνικο-προνοιακές δομές που θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ο κ. Ασκούνης τονίζει το γεγονός της «πλήρους αντίφασης» μεταξύ του γεγονότος ότι από την 1η Ιανουαρίου αποδόθηκαν μέσω του Καλλικράτη στους δήμους 200 νέες αρμοδιότητες και σήμερα οι δήμοι καλούνται να φέρουν το κύριο βάρος της κινητικότητας. Όπως σημειώνει «το κεντρικό κράτος θα πρέπει να αποφασίσει: Θέλει την αποκέντρωση ή προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, ξηλώνοντας αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες οι δήμοι είχαν για πάρα πολλά χρόνια;» Και συνεχίζει: «Πριν από δυο χρόνια μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες από όλα τα υπουργεία και τις παλιές Νομαρχίες. Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση και την κινητικότητα, αλλά όχι να ξηλώνονται ολόκληρες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση ή όχι;»

Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών».

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλης

Keywords
σταση εργασιας, αθηνα, τίθενται, απεργια, ΑΔΕΔΥ, κεδε, focus, ζητείται, απε-μπε, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, απεργια αδεδυ, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, ζητείται, δημοτικη αστυνομια, αστυνομια, προγραμμα, απε, απε-μπε, γεγονος, γινει, εσωτερικων, κεδε, ληξη, μπε, τίθενται, τοπικη αυτοδιοικηση, χαος, focus, υπουργειο, κωστας, κυριακου
Τυχαία Θέματα