Στην ΠΓΔΜ ο South Stream

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς την ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη στις 23 Ιουλίου, στη Μόσχα.

Κατά της κύρωσης της συμφωνίας

τάχθηκε η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία "διάτρητη", καθώς, όπως υποστήριξε, έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία της ΠΓΔΜ και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ως εκ τούτου μπορεί να απομακρύνει τη χώρα από την ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε στη Βουλή ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν επιτρέπεται στη ρωσική πλευρά να καθορίσει τους όρους λειτουργίας και εκμετάλλευσης της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς την ΠΓΔΜ και με τον τρόπο αυτό αποκτά "κυριαρχικά" δικαιώματα στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε ότι η διασύνδεση της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, όπου εξέτασαν τα περαιτέρω βήματα για τη σύνδεση της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στη Μόσχα.

Οι κ. Γκρούεφσκι και Μίλερ είχαν αναφέρει ότι, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί η συμφωνία για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον South Stream, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα