Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σταθερά πάνω από τον στόχο διατηρείται ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς μια αύξηση στις τιμές των τροφίμων αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,2% το Δεκέμβριο, όπως και το Νοέμβριο.
Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, στην οποία οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 2,1%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η μηνιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, με τους οικονομολόγους να υποστηρίζουν πως μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της.

Σημειώνεται πως το μέγεθος του πληθωρισμού αναδεικνύει ισχυρές αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,1%, ενώ στην Ισπανία ανήλθε στο 3%.

Αυτό υποβαθμίζει τις ελπίδες πως η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να εξισορροπηθεί προκειμένου να κάνει χώρες όπως η Ισπανία πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα