Στο Μαξίμου το απόγευμα η τρόικα

Με το χάσμα να παραμένει σε βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας και με συγκεχυμένες πληροφορίες για το που υπάρχουν σημεία σύγκλισης, ο πρωθυπουργός συναντάται στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων, χωρίς πάντως να αποκλείεται ενδεχόμενη νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις, ενώ πάντα ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εφόσον προκύψουν αποκλίσεις από τους στόχους. Στο παρά πέντε της συνάντησης στο Μαξίμου, νέα

σύσκεψη έχουν αυτή την ώρα τα τεχνικά κλιμάκια με εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών και εργασίας.

Ζητούμενα η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο και η συμφωνία για λύση κοινής λογικής στις ρυθμίσεις των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει πως «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία».

Κοντά σε συμφωνία για τα δάνεια υπερχρεωμένων δανειοληπτών, η οποία αναμένεται να κλειδώσει σε νέα σύσκεψη σήμερα σε τεχνικό επίπεδο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ενυπόθηκα που αφορούν μόνο την κύρια κατοικία, για το πρώτο χρόνο θα προβλέπεται επιτόκιο 1,5%, το οποίο στη συνέχεια θα είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Η μέγιστη αντικειμενική αξία για την υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να πέσει κάτω από τις 1800 χιλιάδες ευρώ, κατά την τετραετή περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του ωστόσο η ρύθμιση θα επανεξετάζεται ανά έτος αντί ανά δύο όπως ανέφερε η αρχική πρόταση.

«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει, αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τη χώρα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ενδοκυβερνητικές τριβές, εν τω μεταξύ, προκαλεί η επιμονή της τρόικας να διατηρηθεί τουλάχιστον για όλο το 2013 το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, κάτι που συναντά και την κάθετη διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα