Στο υπουργικό η νέα δανειακή σύμβαση

Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης καλείται να επισπεύσει η κυβέρνηση, με τις πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις να παραμένουν. Τόσο το νέο δάνειο όσο και η κύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 15.00 υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Στα 172,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας έως το 2015 καθώς, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,

στα 130 δισ. προστίθενται τα 34,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδος από το αρχικό πρόγραμμα. Αναμένεται να προστεθούν και άλλα 8,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία θα είναι διαθέσιμα αφού λήξει η περίοδος του προγράμματος. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκρίνει και να υπογράψει την δανειακή σύμβασηαύριο προκειμένου να επισπευσθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σήμερα περνά προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο επίσης θακυρώσει το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Και το Ecofin χθες στις Βρυξέλλες άναψε πράσινο για το νέο πρόγραμμα προς τη χώρα μας, με ενισχυμένη όμως εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν διευκρινίζει ότι για την εξασφάλιση των 130 δισ. ευρώ απαιτείται η λήψη νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-14. 

Την ίδια ώρα κατά 6 βαθμίδες αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch βγάζοντάς την από την κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας, μετά την ανταλλαγή ομολόγων.

Πριν το τέλος του 2014, η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, επισημαίνει σε έκθεσή της η UBS. Μάλιστα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα