«Σβήνουν και γράφουν» για τα τελικά μέτρα

α ξεπεράσουν τις διχογνωμίες για τα μέτρα που υπολείπονται ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία θα επιχειρήσουν εκ νέου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, που θα τεθούν προς έγκριση
από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.
Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο συζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, στα 10 δισ. ευρώ υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία. Όμως, για το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ ζητήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην μπει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται μέτρα για:

Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη περικοπή των διπλών συντάξεων, περικοπές 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και ψαλίδι 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.Ωστόσο αγκάθια παραμένουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν θα ανέλθει στα 67 χρόνια και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις.

Μισθοί: επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Εφάπαξ: αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ.

Επιδόματα: από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. 
Keywords
Τυχαία Θέματα