Συμπόσιο για την κυπριακή αρχιτεκτονική

Το πρώτο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα την αρχιτεκτονική της Κύπρου διοργανώνεται μεταξύ 22 και 24 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών, συμμετέχουν στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η εταιρεία
Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ), η κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) στην αίθουσα διαλέξεων στο Μέγαρο παλαιάς Αρχιεπισκοπής.

Οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους προγραμμάτων και μελετών. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι πανεπιστημιακοί Φλώρα Καραγιάννη, Γεώργιος Φουστέρης, Παναγιώτης Τουλιάτος, Μάρκο Κίσελ, Ασού Τοζάν, Xαράλαμπος Γ. Xοτζάκογλου, οι αρχιτέκτονες Γεώργιος Ντέλλας, Έλενα Λυμπουρή, Χάρης Φερραίος, Πλούταρχος Θεοχαρίδης, οι αρχαιολόγοι Δημήτριος Καρακατσάνης, Δημήτρης Μηνασίδης, Χαρά Ολυμπίου και οι βυζαντινολόγοι Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Ιωάννης Ηλιάδης.

Μεταξύ άλλων εκπροσωπούνται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης, Εφορείες Αρχαιοτήτων Ελλάδος, το Βυζαντινό Μουσείο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Χαιρετισμούς απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β', ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη Τάσος Λεβέντης.

Μέσα από το συμπόσιο, οι σύνεδροι θα αναφερθούν στην αρχιτεκτονική ιστορία της Κύπρου από τα πρώτα χριστιανική χρόνια έως την περίοδο της Αγγλοκρατίας, ενώ αρκετές ανακοινώσεις θα αφορούν θέματα συντήρησης, αναστήλωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Παράλληλα, μέσα από τις ανακοινώσεις του συμποσίου θα αναδειχθεί η σημασία της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου και η ανάγκη ανάλογης προστασίας των μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ευεργέτη της Κύπρου και πρώτου πρέσβη της στην ΟΥΝΕΣΚΟ, Αναστασίου Λεβέντη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται 35 χρόνια, ενώ η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Πέτρα, παραμένει απροσπέλαστη έχοντας μετατραπεί σε στρατόπεδο του τουρκικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα