Ιταλία: Συγκλονίζει η τραγωδία

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για την Ιταλία, που συγκλονίζεται από την απίστευτη τραγωδία, στη νήσο Λαμπεντούζα, όταν πλοιάριο που μετέφερε 500 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έμεινε χθες ακυβέρνητο και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα σε κόλαση φωτιάς.

Οι μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα. Οι νεκροί μετρώνται σε εκατοντάδες, στην προσπάθεια τους να φτάσουν την Ευρώπη, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Επέζησαν «μόνο οι πιο δυνατοί», όπως ανέφεραν οι Αρχές, κι αυτοί είναι μόλις

155. Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 103 πτώματα, ενώ νωρίτερα σήμερα ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για τους περίπου 200 αγνοούμενους.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης ζητεί η Ρώμη. Η δήμαρχος της νήσου, Τζιούζι Νικολίνι, κατήγγειλε ότι τρία ψαράδικα σκάφη δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν στην τραγωδία από τον φόβο μήπως διωχθούν για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση. «Περιμένω από την κυβέρνηση να ακυρώσει αυτό το αδίκημα» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι στρέφει αλλού το βλέμμα, «για να μη δει μια ακόμα σφαγή αθώων».

Στην τραγωδία αναφέρθηκε και ο Πάπας Φραγκίσκος.«Μόνο μια λέξη χαρακτηρίζει αυτό που συνέβη. Ντροπή. Είναι πραγματικά ντροπή» είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είχε επιλέξει τη Λαμπεντούζα για το πρώτο ταξίδι του εντός ιταλικούς εδάφους.

Φωτό: Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα