Συλήψεις για συμμετοχή στην ΕΤΑ

Η γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με την ισπανική πολιτοφυλακή συνέλαβαν δύο ύποπτα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι οι Χοσέ Χαβιέρ Όσες Καράσκο και Ουγκάιτζ Εράζκουιν Τελέρια. Ο πρώτος κατηγορείται ότι ανήκει στον «Κάλε Μπορόκα», όπως αποκαλείται η εκστρατεία βίας των νεαρών υποστηρικτών της ένοπλης βασικής αυτονομιστικής
οργάνωσης ΕΤΑ, και είχε διαφύγει έχοντας αφεθεί ελεύθερος με αναστολή ύστερα από ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί.

Ο Εράζκουιν κατηγορείται ότι ανήκει σε έναν πυρήνα της ΕΤΑ ο οποίος δολοφόνησε τον σοσιαλιστή πολιτικό Ισάιας Καράσκο και τον επιχειρηματία Ινάκι Ουρία. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Άλμπι, αλλά το υπουργείο δεν ανέφερε πότε.

Αποδυναμωμένη από τις συλλήψεις των περισσότερων ηγετών της και από την φθίνουσα στήριξη απέναντί της στην Χώρα των Βάσκων, η ΕΤΑ ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της, ο οποίος διήρκεσε περισσότερα από 40 χρόνια και προκάλεσε περισσότερους από 800 νεκρούς.

Αλλά η ισπανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια οριστική λύση στη σύγκρουση λέγοντας ότι η ΕΤΑ πρέπει να αφοπλιστεί και να παραδώσει τα όπλα της. Συνολικά 13 ύποπτα μέλη της ΕΤΑ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα