Συμφώνησαν να εξαγγείλουν μέτρα για τους ανέργους

Της Μαρίνας Μάνη

Oι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να εξαγγείλουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ήδη ανέργων.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, της οποίας το αντικείμενο ήταν η εκτίναξη της ανεργίας, καθώς η πρόβλεψη (ΚΕΠΕ) μέχρι το τέλος του έτους είναι 30% στον ενεργό πληθυσμό και... 60% στους νέους έως 25 ετών.

Η σύσκεψη είχε προαναγγελθεί από τον Φώτη Κουβέλη μετά την αμέσως προηγούμενη συνάντηση των «τριών»

που είχε γίνει πριν από δέκα ημέρες με θέμα τους αγρότες.

Όπως φάνηκε όμως, στο διάστημα αυτό δεν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία λύσεων, καθώς οι ανακοινώσεις θα γίνουν προσεχώς.

Εξαίρεση αποτελεί η διαβεβαίωση πως όλοι οι άνεργοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πως θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τις περίπου 700.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.

Κι επειδή η ανεργία καταπολεμάται... μόνο με θέσεις εργασίας τις οποίες δεν μπορεί –ακόμη– να παρουσιάσει η κυβέρνηση ελλείψει επενδυτικών συμφωνιών, οι τρεις αρχηγοί περιορίσθηκαν να αναζητήσουν ημίμετρα ανακούφισης: Όπως τις «συνέργειες» ανάμεσα στις Τράπεζες και στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, νέους επιχειρηματίες κλπ, για την διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Κι αυτό μέχρι –όπως είπαν– να προχωρήσουν τα πρώτα μεγάλα έργα (οδικοί άξονες) που θα δώσουν σημαντική ανάσα.

«Μυθολογία περί απολύσεων»

Όπως αναμενόταν, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να βγάλουν από το κυβερνητικό λεξιλόγιο τον όρο «απολύσεις στο Δημόσιο».

Αντ΄ αυτού, επέμειναν στην ολοκλήρωση των εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων – όπως την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα έκανε λόγο για «μυθολογία περί απολύσεων», θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν τις συζητά καν –παρότι οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται σε δύο εβδομάδες με... άγριες διαθέσεις, όσον αφορά την εν λόγω μνημονιακή υποχρέωση...

Αγνοια για τις... γαλλικές φρεγάτες

Συνεργάτες των τριών πολιτικών αρχηγών δήλωσαν «άγνοια» για το εάν συζητήθηκε... η αγορά γαλλικών φρεγατών, την οποία φέρεται έτοιμος να προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande στη σημερινή, ολιγόωρη, επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση καθώς οι «οχλήσεις» τμήματος των δανειστών μας για αγορά εξοπλιστικού υλικού από τις χώρες τους είναι συνεχείς.
Μετά από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα παρακαθίσουν σήμερα το μεσημέρι στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Hollande.

Keywords
Τυχαία Θέματα