Σύμβουλος για την υπόθεση Cosmote - Vodafone

Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται από πλευράς Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η υπόθεση της μεγαλύτερης εταιρικής σύγκρουσης στην κινητή τηλεφωνία της χώρας, δηλαδή η καταγγελία της Vodafone κατά της Cosmote για καταχρηστική και δεσπόζουσα θέση στην αγορά της καρτοκινητής, η οποία έγινε στις 26 Μαρτίου 2012. Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕΤΤ, που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», η ρυθμιστική Αρχή

επιστράτευσε με απευθείας ανάθεση τους συνεργάτες του νομικού γραφείου Gibson Dunn & Crutcher LLP κκ. Πήτερ Αλεξιάδη και Τόνι Σόρταλ, προκειμένου να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για κρίσιμες πτυχές στην εξέταση της εν λόγω καταγγελίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι δύο συνεργάτες θα παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες «νομικής και οικονομικής φύσεως σε όλα τα στάδια της εξέτασης της συμπεριφοράς» της Cosmote, όπως:

«- Στον ορισμό της σχετικής αγοράς,
- στην εκτίμηση ισχύος στην αγορά,
- στην εξέταση των πιθανών καταχρηστικών συμπεριφορών και πρακτικών αποκλεισμού,
- στην εξέταση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της Τηλεπικοινωνιακής Νομοθεσίας,
- στην εξέταση των μέτρων που θα πρέπει, ενδεχομένως, να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αποτυχίες της αγοράς».

«Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης κάποιου προηγούμενου σταδίου, υπάρχει περίπτωση κάποιο/α από τα στάδια να μην εξεταστεί. Για παράδειγμα, εάν η ΕΕΤΤ, κατά την εκτίμηση ισχύος στην αγορά, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία Cosmote δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ορισθείσα αγορά, δεν συντρέχει ανάγκη εξέτασης των πιθανών καταχρηστικών συμπεριφορών / πρακτικών αποκλεισμού» αναφέρεται στο κείμενο της ρυθμιστικής Αρχής.

Στα παραδοτέα που αναλαμβάνει το νομικό γραφείο - αντί 27.000 ευρώ - θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία, τα δεδομένα, οι απαντήσεις, τα σχόλια και οι προτάσεις που θα ζητήσει η ΕΕΤΤ, όπως - μεταξύ άλλων - η «λίστα όλων των τύπων καταχρηστικών συμπεριφορών που μπορούν να εξεταστούν, οδηγίες για το ποιες πιθανές καταχρηστικές συμπεριφορές /πρακτικές αποκλεισμού πρέπει να εξεταστούν και ποια στοιχεία - δεδομένα απαιτούνται για την εξέταση».

Η ΕΕΤΤ προσέλαβε το γραφείο στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης εξέτασης της καταγγελίας καθώς «θα χρειαστεί συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής και οικονομικής φύσεως από εταιρεία που έχει εμπειρία στην εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου, καθώς και γνώση των χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας».

Οι κκ. Αλεξιάδης και Σόρταλ, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, «διαθέτουν γνώση και εμπειρία στην εφαρμογή της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και του δικαίου ανταγωνισμού». Επιπλέον, σημειώνεται, ο κ. Αλεξιάδης «έχει ασχοληθεί σε βάθος με την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ως σύμβουλος της ΕΕΤΤ, μεταξύ άλλων, στο έργο της πρόσβασης και προέλευσης (εκκίνησης) κλήσεων στα δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στην εξέταση της εξαγοράς της εταιρείας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" από την εταιρεία Cosmote».

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είχε υπερασπιστεί ως συνήγορος ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση Vodafone - Airtouch και WorldCom - Sprint.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η καταγγελία της Vodafone κατατέθηκε στην ΕΕΤΤ στις 26 Μαρτίου 2013, με την οποία μιλούσε για «σημαντική στρέβλωση του ανταγωνισμού που παρατηρείται κατά την περίοδο 2007-2011 στην ελληνική αγορά προπληρωμένης κινητής τηλεωφωνίας».

Η Vodafone, όπως σημειώνεται στο ιστορικό της απόφασης, ανέφερε στην καταγγελία ότι «αντιμετωπίζει έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις και φραγμούς στην ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επιθετικών προσφορών της Cosmote».

«Μέσω αυτών των προσφορών, και ιδίως μέσω των τιμών που προσέφερε, στο πλαίσιο της βασικής καρτοκινητής της υπηρεσίας, του "What's Up?", η Cosmote έχει μεταμορφώσει στη διάρκεια των τελευταίων ετών το πεδίο της δυναμικής του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά και έχει, κατά συνέπεια, αποκτήσει θέση απεριόριστης ισχύος σε βάρος των άλλων παρόχων δικτύων κινητής που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά» αναφέρει η ΕΕΤΤ, επικαλούμενη τη σχετική καταγγελία.

«Με την ίδια καταγγελία» συνεχίζει η ΕΕΤΤ, η Vodafone ζητά από την ΕΕΤΤ να διερευνήσει εάν η Cosmote «έχει προβεί σε καταχρηστική εκμετάλλευση στης δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά» σημειώνεται. Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, η ΕΕΤΤ κινητοποιήθηκε οκτώ μήνες αργότερα, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2012, όταν ξεκίνησε αυτεπάγγελτη εξέταση της καταγγελίας. Τον Ιανουάριο του 2013 έγινε πολύωρη ακρόαση των δύο πλευρών. Και τον Απρίλιο του 2013 προσέλαβε το νομικό γραφείο - η απόφαση δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» έναν μήνα αργότερα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα