Συνάντηση Μπερσάν-Μαρόνι

Με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι συναντήθηκε σήμερα ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στο πλαίσιο των επαφών που κάνει με στόχο την εξεύρεση υποψήφιου κοινής αποδοχής για την διαδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Ασχοληθήκαμεμόνο με το θέμα (των υποψηφιοτήτων για το θώκο) του προέδρου. Η συνάντηση πήγε καλά», σχολίασε λακωνικά ο Μπερσάνι μετά τη συνάντηση. ΟΜαρόνι είπε ότι «δεν έγινε αναφορά σε ονόματα αλλά σε γενικά κριτήρια σχετικά με την επιλογή του (επόμενου) προέδρου».

Ο Μαρόνι υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεδομένης

της κρίσης που διέρχεται η χώρα, επείγει η συγκρότηση νέας κυβέρνησης».

Ηέκδοση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο τονίζει ότι «τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και η Λέγκα θα αντιμετώπιζαν θετικά την εκλογή του ίδιου του Μπερσάνι στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντα της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας».

Ο ίδιοςο Μπερσάνι πάντως απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι «δεν τον ενδιαφέρει ο λόφος όπου βρίσκεται το Κυρηνάλιο (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο), μόνον οι λόφοι της περιοχής Πιατσέντσα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του».

Ένα αποκαλυπτικό στοιχείο για το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία εξάλλου είναι το ότι μετά την συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Μπερσάνι, την Τρίτη, η επίσημη ανακοίνωση που είχε πει ότι θα εκδιδόταν από το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) ο Μπερλουσκόνι εξερχόμενος του γραφείου του Μπερσάνι δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα.

Σύμφωναμε τα όσα μεταδίδουν τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων, οι αρχηγοί των δυο μεγάλων παρατάξεων πρόκειται να συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Τρίτη, ενόψει της έναρξης των ψηφοφοριών στη βουλή για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την Πέμπτη, 18 Απριλίου.

Παραμένει ζητούμενο ηεύρεση ενός υποψηφίου ευρείας αποδοχής. Με την πάροδο των ημερών, ο Τύπος σημειώνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες να μπορέσει να εκλεγεί γιαπρώτη φορά γυναίκα. Η Έμμα Μπονίνο των ριζοσπαστών, και η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι λέγεται πως έχουν πιθανότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο ηγέτης και ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) Μπέπε Γκρίλο, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες -όταν απατούνται τα δύο τρίτα των ψήφων- φέρεται να είναι διατεθειμένος να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρόντι θεωρείται «ο πλέον ανεπιθύμητος υποψήφιος» από τον Μπερλουσκόνι.

«Συμβιβαστικήλύση» θεωρείται η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ Μάσιμο Ντ' Αλέμα και του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη του «Καβαλιέρε» και επί σειρά ετών υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα