Συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου

Την τελευταία τους συνάντηση πριν από τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιούν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, πριν από την έναρξη της συνάντησης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την προσδοκία ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες συγκλίσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε,

η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει θέσεις που βρίσκονται εκτός της συμφωνηθείσας βάσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ υπαναχωρεί και από συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι ο Μπαν Κι-μουν παραμένει «πολύ δεσμευμένος» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και προσβλέπει στη συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη. «Πιστεύω ότι όλα βαίνουν καλώς και ο γενικός γραμματέας θα είναι τα μέγιστα αναμεμιγμένος«, δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, κατά την οποία προέβησαν σε ανασκόπηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ο Αυστραλός διπλωμάτης ανέφερε ότι ο Μπαν Κι-μουν θα ανοίξει τη συνάντηση με πρόγευμα εργασίας στις 30 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει συζήτηση για το πρώτο μέρος της ημέρας. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας θα αποχωρήσει λόγω άλλης υποχρέωσης, αλλά θα επιστρέψει την επομένη, θα βγάλει κάποια συμπεράσματα και θα παραθέσει δείπνο στις 31 Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο διάστημα της εντατικοποιημένης φάσης.
Είπε επίσης ότι αυτό που ζητείται από τη διεθνή κοινότητα είναι να αντιμετωπίσει με αντικειμενικό φακό και αντικειμενικές προσεγγίσεις τις θέσεις που καταθέτει η κάθε πλευρά.

Στο μεταξύ, εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης, συνέρχεται το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και να συζητήσει τον τρόπο ενέργειας και τις πιθανές εξελίξεις στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα