Συνάντηση Κάμερον με Μπαρόζο και Ρομπέι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαφωνίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τους Μπαρόζο και βαν Ρομπέι, τις οποίες θα ακολουθήσει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σε σύντομη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ντέιβιντ Κάμερον «συζήτησαν ευρύ φάσμα θεμάτων, ανάμεσά τους και τις πιο πρόσφατες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Συμφώνησαν για τη σημασία να δοθεί προτεραιότητα στις αναγκαίες, αποφασιστικές ενέργειες για την διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης, καθώς και στη λήψη ταχέων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ενδεχόμενο τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, την οποία επιδιώκει η Γερμανία.

Από την πλευρά των χωρών της ευρωζώνης, έχουμε ανάγκη από περισσότερη ολοκλήρωση, και αυτό σημαίνει περιορισμένη τροποποίηση των συνθηκών, δήλωσε χθες η καγκελάριος τη Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο επιδιώκει να προβλέπεται από τις συνθήκες η δυνατότητα για ένα κράτος που δεν τηρεί τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τεθούν υπό δημοσιονομική κηδεμονία.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συντάχθηκε με το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών και επέκρινε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που "είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα», καθώς και τους «άχρηστους» ρυθμιστικούς κανόνες, ζητώντας «θεμελιώδεις» μεταρρυθμίσεις.

Επέμεινε και πάλι ως προς το γεγονός ότι η κρίση του ευρώ θα προσέφερε την ευκαιρία για την επανακύλυση ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες προς το Λονδίνο.

Οι θέσεις του αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις της Άγγελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι η επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης απαιτεί «όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα