Συνεχίζεται το μακελειό στη Συρία

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σήμερα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους 26 άμαχοι στην πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), την ημέρα που το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ τίθεται σε ισχύ.

Είκοσι έξι πολίτες σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στις συνοικίες Χαλιντίγια και Μπαγιάντα κι ένας ακόμη στη συνοικία Μπαμπ Τάντμορ στη Χομς, σύμφωνα με την
οργάνωση και ακτιβιστές. Το OSDH εξάλλου σημείωσε «το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας [των υπηρεσιών ασφαλείας] στην Καφάρ Ζίτα», στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες την προηγουμένη.

Στο μεταξύ,ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως η Δαμασκός μοιάζει «να μην έχει καμιά πρόθεση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό διέψευσε ότι η Συρία άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο Άναν.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους αμάχων στη χώρα, και τόνισε ότι θα λάβει μέτρα , χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά, εάν συριακά στρατεύματα συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ στο έδαφος της χώρας του.

Ο Ερντογάν θα συζητήσει για τη Συρία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία στα τέλη της εβδομάδας, είπαν σαουδαραβικές διπλωματικές πηγές.

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε τη Δαμασκό να λάβει «πρακτικά μέτρα» για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα