Συρία: Κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται να λάβει πρώτα έγκριση από το Κογκρέσο πριν αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αναφέρουν 116 βουλευτές, ανάμεσά τους και 18 Δημοκρατικοί.Σε σχετική επιστολή τους επισημαίνουν ότι τυχόν απόφαση του αμερικανού προέδρου χωρίς προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου θα ήταν αντισυνταγματική. Ο ίδιος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του οτι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση για μία στρατιωτική επίθεση. «Στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση
χημικών όπλων», είπε. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου για την κατάσταση στη Συρία. Aξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη συμφώνησαν Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, χωρίς συμφωνία, για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την αντίθεση τους σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί. Υπογράμμισαν πως η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων».

Aπό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Συρία μπορούν, σε περίπτωση ανάγκης, να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 0030 210 368 1730 , 0030 210 368 1212 ΚΑΙ στο Κινητό: 6948 526418.Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Eξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινή δήλωσή του, και τόνισε ότι η «χρήση χημικών όπλων, είναι απάνθρωπη, είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ενημέρωση του ελληνικού κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Συρία, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη.
Στην επιστολή επισημαίνει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα δέχεται πιέσεις και αιτήματα να διευκολύνει την στρατιωτική επέμβαση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά μίας πιθανής επέμβασης στη Συρία ΚΑΙ στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας διοργανώνει στις επτά και μισή το απόγευμα στο Σύνταγμα το ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα