Συρρίκνωση της Σλοβενικής Οικονομίας

Συρρίκνωση 2,1% της σλοβένικης οικονομίας το 2013 και μείωση 1,1% του ΑΕΠ το 2014, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην έκθεση του Οργανισμού για τη Σλοβενία που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η χώρα επλήγη σοβαρά - μεταξύ άλλων - από τις ανεκτέλεστες μεταρρυθμίσεις και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η επιδείνωση στον οικονομικό τομέα, η αυξανόμενη ανεργία και η στασιμότητα στην απόδοση των εξαγωγών

καθιστούν αναγκαία την λήψη επιπλέον μέτρων για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προστίθεται.

Η έκθεση εστιάζει σε αυτό που ο ΟΟΣΑ περιγράφει ως "σοβαρή τραπεζική κρίση, αποτέλεσμα της ανάληψης υπερβολικών κινδύνων, της αδύναμης εταιρικής διακυβέρνησης των κρατικών τραπεζών και των αναποτελεσματικών εργαλείων εποπτείας".

Η δημιουργία της αποκαλούμενης "κακής τράπεζας" για τη διαχείριση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων χαρακτηρίζεται ευπρόσδεκτη από τον Οργανισμό, αλλά, προστίθεται, "η έλλειψη διαφάνειας και οι πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις ενέχουν κινδύνους. Τα κύρια αποτελέσματα των νέων τεστ αντοχής (των τραπεζών) θα πρέπει να γνωστοποιούνται, ακολουθούμενα από την ανακεφαλαιοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών".

Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι οι αρχές της Σλοβενίας έχουν υιοθετήσει μια φιλόδοξη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά η δημοσιονομική θέση (της χώρας) δεν είναι ακόμη βιώσιμη λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα τονίζονται στην έκθεση του Οργανισμού, η δημοσιονομική εξυγίανση βασίστηκε μέχρι τώρα σε προσωρινά "βήματα" και γι' αυτό το λόγο πρέπει, πλέον, να εστιάσει την προσοχή της (η κυβέρνηση) σε μόνιμα μέτρα για την επίτευξη του στόχου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το ποσοστό ανεργίας στη Σλοβενία διαμορφώθηκε στο 8,9% στο τέλος του 2012, αυξημένο κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Το ποσοστό ανεργίας, που μετράται σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), αυξάνει με σταθερό ρυθμό από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης το 2008, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το 2008, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,4%, το 2009 στο 5,9% και το 2010 στο 7,3%. Το 2011, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 8,2%, το υψηλότερο από το 2004.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 90.000 το 2012, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 6000 άτομα το 2011.

Παρά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το θετικό σημάδι είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ανεργίας επιβραδύνεται, επεσήμανε η στατιστική υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα