Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εκλογές

Την άμεση ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού, επισημαίνουν, αλλά και θεωρούν σχεδόν σίγουρη, τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναλύσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές. Σημειώνουν ιδιαίτερα την απομάκρυνση, τουλάχιστον προς το παρόν, του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε αρκετά δημοσιεύματα

καταγράφεται η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, για τις ελληνικές εκλογές, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση συνεχάρη τους Έλληνες ψηφοφόρους και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί το συντομότερο νέα κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι «κινούμενοι προς τα εμπρός, θα συμπράξουμε με την Ελλάδα στο πνεύμα συνεργασίας που κατευθύνει τη συμμαχία μας και τη φιλία μεταξύ των λαών μας».

Επίσης, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό για τη Σύνοδο της ομάδας των G-20, αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τα επόμενα βήματα στην Ευρώπη.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», εκτός από την κάλυψη των εκλογικών αποτελεσμάτων και των προοπτικών που διαγράφονται, προβάλλει απόψεις οικονομικών αναλυτών. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι, εάν οι Έλληνες δεν προβούν σε μια ριζική αλλαγή, θα υπάρξει μια ακόμη απροσδόκητη εξέλιξη στην Ελλάδα σε τρεις ή τέσσερις μήνες από τώρα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, εγείρονται ερωτήματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να υιοθετήσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που απαιτεί η τρόικα. Ωστόσο, χθες, προσθέτει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση για να καταστήσουν λιγότερο επαχθείς τις αναγκαίες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε ανάλυσή του στην ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει ότι οι χθεσινές εκλογές δεν διευθέτησαν τίποτε απολύτως και ότι η κυβέρνηση συνασπισμού κατάφερε, ίσως, να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο οι Έλληνες δεν μπορούν να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση χρέους από μόνοι τους. Και αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει, επειδή η Ελλάδα, αν και δεν είναι αναμάρτητη, αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως, λόγω της υπεροψίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων από πλουσιότερες χώρες, οι οποίοι έπεισαν εαυτούς ότι μπορεί να δημιουργήσουν μια κοινή νομισματική ένωση, χωρίς ενιαία κυβέρνηση.

Και οι ίδιοι αυτοί αξιωματούχοι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, εμμένοντας, παρά τις αποδείξεις περί του αντιθέτου, ότι όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης προκλήθηκαν από την ανεύθυνη συμπεριφορά των Ελλήνων και ότι τα πάντα θα διορθώνονταν, εάν ο ελληνικός λαός ήταν πρόθυμος να υποφέρει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, ο οποίος εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης του ευρώ θα ήταν εά
Keywords
Τυχαία Θέματα