Τα επόμενα εκατό

του Μανώλη Κοττάκη

Από την ανακάλυψη αυτή της διεθνούς κοινότητας και μετά, ξεκινά ένα διπλωματικό θρίλερ, που συνδέεται τόσο  με την εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Κωδικός Ηρόδοτος.

Αυτό είναι το όνομα του καλά κρυμμένου μυστικού, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη τη λεκάνη της  Μεσογείου.

Όλες οι μυστικές γεωλογικές

έρευνες στην περιοχή μας δείχνουν ότι, νοτίως της Κρήτης και σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Συρίας διέρχεται από την ΑΟΖ της Λιβύης και εκτείνεται έως την Τυνησία, έχουν εντοπιστεί μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ζώνη αυτή έχει ονομαστεί από τους ειδικούς «Kοίτασμα του Ηρόδοτου» και από το δορυφόρο είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Πρόκειται για ενεργειακές πεδιάδες, που βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου και όπως λένε αυτοί που ξέρουν, εκεί που το έδαφος  φαίνεται χωρίς ανωμαλίες, υπάρχει πρώτα ένα στρώμα φυσικό αέριο και έπειτα πετρέλαιο.

Από την ανακάλυψη αυτή της διεθνούς κοινότητας και μετά, ξεκινά ένα διπλωματικό θρίλερ, που συνδέεται τόσο  με την εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Και τούτο, διότι Δύση και ΕΕ θεωρούν, και σε μεγάλο βαθμό ορθώς, ότι το μελλοντικό παιχνίδι της παγκόσμιας ισχύος περνά πλέον από τη Μεσόγειο και ειδικότερα:

1. Από την αποτελεσματική αξιοποίηση του κοιτάσματος

2. Από τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ευρωπαικών χωρών του νότου, που θα λειτουργήσει ως ένα είδος ασπίδας για την υπόλοιπη Ένωση(στο σκέλος του μεταναστευτικού)

3. Από την δημιουργία μιας μεγάλης καταναλωτικής αγοράς στην εξεγερμένες χώρας της Μέσης Ανατολής.

Αν ρωτάτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις δραματικές στιγμές που περνά η οικονομία της πατρίδας μας, η απάντηση είναι ότι έχουν και παρα-έχουν!

Και τούτο διότι βασικός στόχος των εταίρων μας και ειδικότερα των Γερμανών, που τους γυάλισε το μάτι το κοίτασμα, είναι να δεσμεύσουν για δικό τους λογαριασμό τις περιοχές του ορυκτού πλούτου στα χωρικά μας  ύδατα και στην ΑΟΖ.

Εξ ου και το σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φαίρ και οι διαρκείς  απαιτήσεις, που μας βάζουν για υποθήκες προκειμένου να συναινέσουν στην οριστική διάσωση.

Εξ ου και οι ρητοί όροι που έβαλαν στην πρώτη δανειακή σύμβαση για  την παραίτηση από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας.

Εξ ου και η διεθνής πίεση για την διακομματική συναίνεση πάνω σε βασικά σημεία της δανειακής σύμβασης.

Οι άνθρωποι πατούν επάνω στο πρόβλημα μας για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα για τα επόμενα εκατό χρόνια.

Όπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση έχει χαρτιά να παίξει για να  βρει λύση αρκεί να τα χρησιμοποιήσει για το εθνικό συμφέρον και όχι για να ξεπουλήσει εθνικό πλούτο ...

Keywords
Τυχαία Θέματα