Τανζανία: Κατηγορούν την αστυνομία

Οι δυνάμεις της τάξης της Τανζανίας ευθύνονται για το θάνατο 24 ανθρώπων, καταγγέλλει σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση της χώρας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις υποθέσεις αυτές.

"Έχουμε καταμετρήσει 24 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων της τάξης (δηλαδή κατά την κράτησή τους) ή σκοτώθηκαν φανερά από τις δυνάμεις αυτές από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο", επισήμανε η Χέλεν Κίτζο-Μπισίμπα, υπεύθυνη του Νομικού Κέντρου και (κέντρου) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι η κύρια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τανζανία.

"Αυτές

είναι οι περιπτώσεις που μπορέσαμε να καταμετρήσουμε και για τις οποίες πραγματοποιήσαμε έρευνα, είναι περιπτώσεις για τις οποίες είμαστε βέβαιοι", πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε: "Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες".

"Ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικός, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία δράση, γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει", σημείωσε.

Η Κίτζο-Μπισίμπα πρόσθεσε ότι η οργάνωσή της προσέφυγε επίσης στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις εκτελέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, αυτές που είναι αυθαίρετες ή γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και στο γραφείο του ΟΗΕ στην Τανζανία, στην Αφρικανική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών και στη Διεθνή Ομοσπονδία των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Θέλουμε αυτοί οι διεθνείς θεσμοί να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους και να κάνουν τις συστάσεις τους", επέμεινε η ίδια.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τανζανίας, Αντβέρο Σένσο, αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν τις κατηγορίες αυτές.

Μεταξύ των περιπτώσεων που καταγγέλλει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση βρίσκεται αυτή του δημοσιογράφου Ντάουντι Μουανγκούσα, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Την επομένη του θανάτου του, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τις αρχές της Τανζανίας την "διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του δημοσιογράφου, χωρίς να αποσιωπηθούν οι αποδείξεις που μπορεί να επιρρίπτουν άμεσα την ευθύνη στην αστυνομία".

Οι οργανώσεις δημοσιογράφων της Τανζανίας έχουν ανακοινώσει ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε από κάνιστρο δακρυγόνου που έριξε ένας αστυνομικός. Έρευνα της κυβέρνησης τείνει προς την αθώωση των δυνάμεων της τάξης.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα