Θετική για τη δόση η έκθεση της τρόικας

Της Δήμητρας Καδδά

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης δίνει το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης προόδου του μνημονίου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο σχέδιο ενσωματώνονται και αναφέρονται αναλυτικότερα τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup καθώς και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους όπως διαμορφώθηκε κατά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση της προηγούμενης Δευτέρας.

Στο προσχέδιο της έκθεσης (με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, μια μέρα

μετά το κρίσιμο Eurogroup) περιλαμβάνεται και η ανάλυση που είχε διαρρεύσει σε προηγούμενα προσχέδια και καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τους τομείς στους οποίους πρέπει να ληφθεί πρόσθετη δράση καθώς και τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που πρέπει να αποφασιστούν τον προσεχή Μάρτιο για τη διετία 2015 – 2015.

Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, αποτελεί από χθες αντικείμενο οριστικοποίησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να εγκριθεί την προσεχή Τετάρτη από το κονκλάβιο των Επιτρόπων και εν συνεχεία να πάρει το δρόμο για επόμενο Eurogroup προς κύρωση.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνιστούν εκταμίευση των κεφαλαίων του EFSF, τα οποία σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν στην 2η, 3η και 4η δόση του δευτέρου δανείου, υπό την αίρεση της συνέχισης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές.

Εκτιμάται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης εως τον Μάρτιο του 2013 είναι 42,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των 3 δόσεων του 2013 θα

Keywords
Τυχαία Θέματα