«Θρίλερ» στις Βρυξέλλες

Σκληρά παζάρια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μεθαύριο Τετάρτη. Το «κούρεμα» αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60%, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν την ανάγκη εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και την Αθήνα να επικεντρώνει τις διαπραγματευτικές της προσπάθειες στην αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου και τον περιορισμό των απωλειών σε ελληνικές τράπεζες

και ασφαλιστικά ταμεία, που είναι εκτεθειμένα σε ελληνικά ομόλογα. Ενδεικτικό της δυσκολίας στις διαπραγματεύσεις και της κρισιμότητας των ημερών είναι ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν επιστρέφει στην Αθήνα και θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι και την Τετάρτη, οπότε και θα συνέλθει η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής. Στόχος της Ελλάδας η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, παρουσία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε από τις Βρυξέλλες ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των «διορθωτικών κινήσεων» που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

«Καμπανάκι», όμως, και για την Ιταλία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σήμερα υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της στην ΕΕ να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Αντιπαράθεση Σαρκοζί-Κάμερον

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε οξεία φραστική επίθεση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ χθες Κυριακή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον να τον ακούει "να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε", όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Σαρκοζί είπε στον Κάμερον ότι "αηδιάσαμε να σας ακούμε να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Έχετε πει ότι απεχθάνεστε το ευρώ, δεν θέλετε (η Βρετανία) να ενταχθεί σε αυτό, και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε στις συνόδους μας", σύμφωνα με τις εφημερίδες The Guardian και The Daily Telegraph, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές.

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου έκανε επίσης λόγο περί φραστικού επεισοδίου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο Κάμερον επέμεινε ότι η "η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει όλες τις οικονομίες" (των κρατών-μελών της ΕΕ), περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι είναι "προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας οι χώρες της ευρωζώνης να επιλύσουν τα προβλήματά τους".

"Υπάρχει όμως ο κίνδυνος (. . .) οι χώρες της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα που αφορούν ολόκληρη την ενιαία αγορά" χωρίς να διαβ

Keywords
Τυχαία Θέματα