Τη Δευτέρα η απόφαση για την έκτη δόση

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, συναντώνται οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αξιολογήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, επιβεβαιώνει ο Διεθνής Οργανισμός. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες στην Αθήνα με την ηγεσία της τρόικας προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις για το νέο δάνειο, αλλά και το νέο Μνημόνιο
με τα μέτρα τα οποία θα υποχρεωθεί να λάβει ως αντάλλαγμα η Ελλάδα. Η επεξεργασία των κειμένων (της σύμβασης και του Μνημονίου) ξεκινά νωρίτερα με τα τεχνικά κλιμάκια που αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Gerry Rice, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με αντικείμενο την τελευταία αξιολόγηση της προσπάθειας της Ελλάδας να εφαρμόσει τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την εν λόγω συνεδρίαση θα εξαρτηθεί εάν η χώρα μας θα λάβει το "πράσινο φως" του ΔΝΤ για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει ήδη εγκρίνει τη δόση.

Οι αξιώσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει, είπε ο Rice και επέμεινε πως τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που θεσπίζονται από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβαρύνουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των πιο εύπορων Ελλήνων.

Αναφορικά με την απόφαση των παγκόσμιων Κεντρικών Τραπεζών να προσφέρουν στις τράπεζες φθηνότερα δάνεια σε δολάρια, ο Rice είπε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει την κίνηση, η οποία έχει εν μέρει στόχο να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να επιλύσουν την κρίση χρέους.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος σχολίασε τα σενάρια που κυκλοφορούν για παροχή δανείων από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ ούτως ώστε αυτά να διοχετευτούν στη συνέχεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη χρηματοδότηση, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν νόμιμη, ωστόσο δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις.

Επίσης, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες δηλώσεις του ΔΝΤ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Rice διέψευσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση της Ιταλίας από το ΔΝΤ.

Ο Rice εξάλλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ ενδέχεται να υποβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις σε μία από τις επόμενες εκθέσεις για το παγκόσμιο outlook, επικαλούμενο τους "κινδύνους καθοδικής απόκλισης" που εξακολουθούν να διογκώνονται.
 
Πηγή:www.capital.gr
 
Keywords
Τυχαία Θέματα