Το απόγευμα η ψηφοφορία

Το απόγευμα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, με το βλέμμα όμως στις αγωνιώδεις πια διαπραγματεύσεις για την 6η δόση που παραμένει στον αέρα, κι ενώ τα κρατικά ταμεία αδειάζουν. Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπ Εργασίας, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες
για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών. Οι Βρυξέλλες επιμένουν στο θέμα παροχής γραπτών εγγυήσεων για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε αναβολή οδηγείται η σύνοδος του Eurogroup που θα διεξαγόταν αύριογια την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή, περιορισμένη θητεία αλλά ιστορικές δυνατότητες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να κινηθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα για να αποκομίσει τα εθνικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου». Ανακοίνωσε επίσης  ότι ο προϋπολογισμός  του 2012 θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη και θα κατατεθεί στη βουλή την Παρασκευή.

Η υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέα κυβέρνηση, "κάνει πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους φοροφυγάδες, την διαπλοκή, τα κατεστημένα της χώρας που δεν ήθελαν με τίποτα να προωθηθεί η ανάπτυξη των συντριπτικών μας πλεονεκτημάτων, θέλοντας να παρατείνεται το πελατειακό κράτος" υποστήριξε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα και τον ελληνικό λαό να την στηρίξουν.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "νίκη της δημοκρατίας" τη διακομματική συνεννόηση και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι συγκεκριμένες δυνάμεις αρνήθηκαν να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση επικαλούμενες ιδεολογικές διαφορές.

Ο έτερος Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας θα διασωθεί από την συνενοχή μόνο με τη συνευθύνη», σημειώνοντας ότι «το μόνο που έχει να κάνει η χώρα είναι να εφαρμόσει μια πολιτική περιορισμού των δημοσίων  δαπανών και αύξηση των εσόδων».

«Η νέα κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση συνενοχής αλλά κυβέρνηση ειδικού σκοπού, περιορισμένου στόχου και συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.  Η εντολή που παίρνει αυτή η κυβέρνηση είναι να λάβει την έκτη δόση, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να προκηρύξει εκλογές, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, προειδοποίησε πως «όσοι σκέφτονται να προβάλλουν έναν νέο εκβιασμό ενόψει της δόσης του νέου προγράμματος, να το ξεχάσουν», διότι η ΝΔ πιστεύει ότι πρέπει «να γίνουν εκλογές ώστε με νέα και φρέσκια εντολή η επόμενη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους νόμους που
Keywords
Τυχαία Θέματα