Με νέα δεδομένα αποφασίζει η Κύπρος

Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων και των εγγυημένων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν χθες σε τηλεδιάσκεψη να δώσουν τη δυνατότητα ευελιξίας στην κυπριακή κυβέρνηση, ρίχνοντάς της πάντως το «μπαλάκι» για να αποφασίσει εκείνη με ποιόν τρόπο θα μαζέψει τα 5,8 δισ. από τις τραπεζικές καταθέσεις. Οι αποφάσεις πλέον αναμένονται το απόγευμα

από την κυπριακή βουλή χωρίς να αποκλείεται πάντως να υπάρξει νέα αναβολή. «Η Κύπρος έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά της να επανέλθει η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού να επαναφέρουν την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και να βοηθήσουν να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο΄Κόνορ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό τον κυπριακών τραπεζών στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Κύπρο.

Πολλά θα κριθούν και στις επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με ξένους ηγέτες. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και νέα συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην οποία χθες έστειλε μέσω του επιτρόπου Όλι Ρεν και του ευρωβουλευτή και στενού συνεργάτη της Έλμαρ Μπροκ, χαιρετίσματα, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο δεν περνάει.

Και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή ανακοίνωση του, αναφέρει ότι παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στη Κύπρο και ο Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ, Τζακ Λιού, συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Παρά τη βελτιωτική πρόταση του Eurogroup όσον αφορά τους μικροκαταθέτες, το κλίμα στην Κύπρο παραμένει βαρύ και το τοπίο είναι ρευστό. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσος Μητρόπουλος, μιλώντας το πρωί σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, εκτίμησε ότι η όποια πρόταση κατατεθεί σήμερα στην κυπριακή Βουλή θα απορριφθεί.

«Διορθώσεις» στις σχέσεις με Κύπρο προαναγγέλει ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Στη Μόσχα, εξάλλου, μεταβαίνει σήμερα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ενώ αύριο ή μεθαύριο αναχωρεί για τη ρωσική πρωτεύουσα και ο κος Αναστασιάδης.

IIF: «Κακό το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου»

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε από το Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο (IIF). «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ότι το αρχικό σχέδιο «είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση», δήλωσε ο Χανκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει» είπε ο κ. Τραν.

Ο κ. Τραν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες».


Επικρίσεις από τα Διεθνή ΜΜΕ

Οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στο σύνολό τους, οι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης και μετά από ανάλογα πακέτα ενίσχυσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, που «κοινοί» καταθέτες καλούνται να αναλάβουν μέρος του κόστους ενός τέτοιου πακέτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «επικίνδυνη απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα