Το ΕΣΥ στην εποχή του ΔΝΤ

«Ακτινογραφία» στα δημόσια νοσοκομεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εποχή του ΔΝΤ, κάνει η έρευνα του Αθήνα 984 που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα».

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι: Νίνα Κομνηνού, Έλενα Μπρέγιαννη και Χρύσα Κλειτσιώτη.

Για ελλείψεις υλικών, βασικών μηχανημάτων αλλά και προσωπικού την ώρα που η προσέλευση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζει

αύξηση κατά 30-40%, μίλησαν στην Έλενα Μπρέγιαννη, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γιατρών στα  Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων Πολυκλινική, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, Αλεξάνδρα, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Άγιος Σάββας, Γενικό Κρατικό Αθηνών και Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Χωρίς αξονικό τομογράφο, λειτουργεί η Πολυκλινική που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας στην Ομόνοια. Σύμφωνα  με τον εκπρόσωπο της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Μιλτιάδη Σεφερλή, οι ασθενείς είτε αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την αξονική τομογραφία σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είτε μεταφέρονται σε άλλο νοσοκομείο. Επιπλέον η αντικατάσταση  σημαντικών εργαλείών για τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων ξεπερνά  τον ένα χρόνο.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», μετά την γενική εφημερία ο αριθμός των ράντζων μπορεί να είναι τριψήφιος, ενώ σε πολλές κλινικές μία νοσηλεύτρια καλείται να εξυπηρετήσει 30 και πλέον ασθενείς. Λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων των νοσηλευτών κλείνουν κρεβάτια στη ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στους διαδρόμους ή τους θαλάμους, δηλώνει στην Έλενα Μπρέγιαννη, ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, Γιώργος Βελονάκης.

Εξίσου τραγική και η εικόνα στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία» όπου η έλλειψη γιατρών ανεβάζει την αναμονή για μια εξέταση στις 4 ώρες. Σύμφωνα με τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας ενώ ένας αξονικός τομογράφος καλύπτει τις ανάγκες και των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων (Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού).

Για φθηνά και κακής ποιότητας υλικά που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών κάνει λόγο, μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη, η εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Κατερίνα Στυψανέλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νεαρής γυναίκας, η οποία κατά την επέμβαση καισαρικής τομής, αιμορράγησε και δεν υπήρχε το κατάλληλο ράμμα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να υπερβάλλουν εαυτόν για να την κρατήσουν στη ζωή. «Φιαλίδια για να κάνεις γενική αίματος, καλύτερα να τα φέρεις από το σπίτι σου γιατί δεν υπάρχουν παρά μόνο εαν είσαι γνωστός γνωστού», λέει χαρακτηριστικά η κ. Στυψανέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα