Το Ιράν πρέπει να προσκληθεί στη «Γενεύη 2»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν πρέπει να προσκληθεί στην ειρηνευτική σύνοδο «Γενεύη 2», για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην σύρραξη στη Συρία.

«Όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την κατάσταση ασφαλώς πρέπει να προσκληθούν στη σύνοδο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλες οι γειτονικές χώρες της Συρίας, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των χωρών του Κόλπου, όχι μόνο των αραβικών χωρών, αλλά επίσης και του Ιράν», είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης
Τύπου.

Κατόπιν οι Σύροι θα συνομιλήσουν «απευθείας μεταξύ τους με την διαμεσολάβηση του (κοινού) ειδικού απεσταλμένου Λάχνταρ Μπραχίμι», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επέκρινε τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα, ιδίως για την απαίτησή του να οριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για να εγκαταλείψει ο Μπασάρ αλ Άσαντ την προεδρία της Συρίας, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να τίθεται προαπαιτούμενα για την διεξαγωγή της συνόδου.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει κατηγορηθεί ότι εξοπλίζει τις μονάδες της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ που μάχονται στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων στα πεδία των μαχών. Εναντίον της συμμετοχής του στη σύνοδο έχουν ταχθεί επανειλημμένα αραβικές και δυτικές κυβερνήσεις.

Δύο υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας πρόκειται να έχουν μια συνάντηση με Αμερικανούς διπλωμάτες και τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Μπραχίμι εντός της ημέρας στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσπάθειες να γίνει η σύνοδος αυτή, η διεξαγωγή της οποίας καθυστερεί εδώ και μήνες. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν προτείνει τη σύγκλησή της ήδη από τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα