Το πετρέλαιο θέρμανσης σε αριθμούς

Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και την αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο ασχολείται η νέα έρευνα του Αθήνα 984 από σήμερα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με την Νόνη Καραγιάννη.

Την έρευνα επιμελούνται
οι: Χριστιάννα Κούσιου, Νεκτάριος Ανδριόπουλος, Κώστας Κορέλλης, Ανδρονίκη Τσατσαρώνη και Γιώργος Φωκιανός.

Πολύ βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι τολμήσουν φέτος να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα στο 1,40-1,50 ευρώ, από 91 λεπτά που κόστιζε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξίσωση των φόρων θα συνοδεύεται από επιστροφή της διαφοράς του φόρου που αναλογεί σε περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο κατανάλωσης (από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι ο φόρος θα ανέβει στα 330 ευρώ) για όσους καταναλωτές πληρούν σειρά κριτηρίων και με ανώτατο όριο κατανάλωσης. Ακριβώς στο όριο κατανάλωσης κρύβεται η παγίδα των επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιοχές οι καταναλώσεις πετρελαίου που απαιτούνται για θέρμανση είναι αισθητά υψηλότερες από το πλαφόν που έχει επιβληθεί.

Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μονοκατοικίας 120 τ.μ. στον Νομό Γρεβενών, όπου οι βενζινοπώλες προσδιορίζουν τη μέση απαιτούμενη κατανάλωση της χειμερινής σεζόν στα 4.000 λίτρα. Με τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο, ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα πληρώσει 6.000 ευρώ φέτος από 3.640 ευρώ πέρυσι. Θα πληρώσει δηλαδή 2.360 ευρώ παραπάνω.

Το υπουργείο Οικονομικών στη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρίζει μέγιστη κατανάλωση 3.000 λίτρα επί της οποίας χορηγεί επιστροφή 900 ευρώ.
Επομένως, ακόμη και μετά την επιστροφή φόρου, εφόσον ο φορολογούμενος καλύπτει πλέγμα κριτηρίων, θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του 1.460 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι για να ζεσταθεί.

Ανάλογες επιβαρύνσεις αναμένονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, καθώς, ιδίως για παλιά σπίτια χωρίς μόνωση, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που ανοίγουν τον δρόμο των επιστροφών είναι χαμηλότερες από τις απαιτούμενες για επαρκή ζεστασιά.

Τι σημαίνει αυτό για μια μέση οικογένεια; Ότι στην Αθήνα, όπου η μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για τους έξι πιο κρύους μήνες της χειμερινής σεζόν (Οκτώβριος - Μάρτιος) είναι γύρω στα 2.000 λίτρα, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 2.000 ευρώ (με τιμή 1 ευρώ / λίτρο), φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 ευρώ (με 1,5 ευρώ / λίτρο).

Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, όπου η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 3.000 λίτρα. Πέρυσι, μια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε 3.000 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψει 4.500 ευρώ.

Το κόστος θέρμανσης στην Αττική και σε νότιες περιοχές της χώρας στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα είναι σε σχέση με πέρυσι υψηλότερο από 116 ευρώ για μία οικογένει
Keywords
Τυχαία Θέματα