Τουρκία, Ισραήλ, Συρία, Ελλάδα «διαπλεκόμενες» συμμαχίες

Του Χρήστου Καπούτση

Έχουμε ραγδαίες εξελίξεις σε Συρία, Τουρκία και Ισραήλ, δηλαδή στα κράτη που οι κυβερνήσεις τους διαμορφώνουν τα γεγονότα και με τις επιλογές τους επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Μια νέα παράμετρος προστίθεται στην κρίση της Συρίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Συρίας και της Ιορδανίας. Μάλιστα έγινε και συνοριακό επεισόδιο και αντάλλαξαν πυρά οι  ιορδανικές και οι συριακές δυνάμεις, στα σύνορα των δύο χωρών. Η

Κυβέρνηση του Αμμάν, του Ιορδανού Μονάρχη του   βασιλιά Αμπντάλα,  έχει θέσει τις στρατιωτικές μονάδες  σε κατάσταση επιφυλακής.

Στο εσωτερικό της Συρίας, η κατάσταση είναι χαοτική, καθώς συνεχίζεται ο αιματηρός εμφύλιος. Χαρακτηριστικό της βαρβαρότητας είναι ότι ελικόπτερα του συριακού στρατού βομβάρδισαν μέχρι και πυκνοκατοικημένες  συνοικίες της πόλης Χαλέπι. Οι  συριακές δυνάμεις ελέγχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ετοιμάζουν αντεπίθεση,  για να ανακαταλάβουν το Χαλέπι, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, στρατηγικής σημασίας όμως και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Τουρκία ανησυχεί για τους Κούρδους
Η Τουρκία, ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Συρία και εστιάζει το ενδιαφέρον της στους Κούρδους της Συρίας.
Σε νέο μήνυμά του προς τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτνογάν, αναφέρθηκε στις δράσεις Κούρδων της Συρίας που έχουν στενές σχέσεις με το κουρδικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΚΚ). «Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει στρατόπεδα-βάσεις στη Β. Συρία και να μας απειλεί», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός ΤαγίπΕρντογάν.

Η μεγαλύτερη οργάνωση της Κουρδικής μειονότητας της Συρίας, το κόμμα της «Δημοκρατικής Ενότητας» (PYD), που κρατάει ίσες αποστάσεις, τόσο από το καθεστώς Άσαντ, όσο και από την αντιπολίτευση, έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τους ομοεθνείς τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ της Τουρκίας, που δραστηριοποιούνται στην νοτιοανατολική Τουρκία και ειδικά στα κοινά σύνορα της Συρίας της Τουρκίας και του Ιράκ.

Οι Κούρδοι αποτελούν μια ισχυρή μειονότητα στη Συρία, αφού εκπροσωπούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στη Συρία υπήρχε Στρατόπεδο ανεφοδιασμού και εκπαίδευση των μαχητών του ΡΚΚ, στο οποίο μάλιστα φιλοξενούνταν και ο ηγέτης του ΡΚΚ ο Οτσαλάν. Η Τουρκία απείλησε την Συρία με πόλεμο και ο Άσαντ υποχώρησε, έκλεισε το Στρατόπεδο των Κούρδων του ΡΚΚ και  εξεδίωξε τον Οτσαλάν, που συνελήφθηκε τελικά στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι από τούρκους πράκτορες. Από τότε και με αιχμή το Κουρδικό, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία έχουν επιδεινωθεί.

Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να αποτρέψει περαιτέρω χειραφέτηση των Κούρδων της Συρίας, που ενδεχομένως να οδηγήσει στο διαμελισμό ή τη συνομοσποδοποίηση της Συρίας. Η Τουρκία φοβάται ότι, πιθανή απόσχιση των Κούρδων της Συρίας θα ενθαρρύνει παρόμοια σχέδια και των Κούρδων της Τουρκίας. Άρα, η Τουρκία και για να ανταποκριθ

Keywords
Τυχαία Θέματα