Τουρκία: Σε δοκιμασία οι σχέσεις με τη Συρία

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία λόγω των δυσκολιών διατήρησης της δημόσιας τάξης.

Υποστηρικτές του καθεστώτος Ασσάντ επιτέθηκαν στην τουρκική πρεσβεία στη Δαμασκό και στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην πόλη Χαλέπι και στο προξενείο της Λατάκειας.

Οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και έκαψαν την τουρκική σημαία και πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν
έπειτα από την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αποπέμψει τη Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Συρίας στην Άγκυρα και του επέδωσε αυστηρή διακοίνωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι η Συρία ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Τουρκία για τις επιθέσεις, συγνώμη που δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί την Άγκυρα.

Η Τουρκία περιόρισε τη διπλωματική της αντιπροσώπευση στη Συρία. Εξήντα μέλη οικογενειών διπλωματών και εργαζομένων στην πρεσβεία της Δαμασκού επέστρεψαν χθες στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση του με μέλη της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία, τόνισε ότι ο διάλογος και η διπλωματία με το καθεστώς Ασάντ απέτυχαν.

Η στρατηγική της Τουρκίας επικεντρώνεται πλέον στη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος Ασσάντ, τον οικονομικό αποκλεισμό και τις ισχυρές διπλωματικές πιέσεις στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα