Τραπεζική Ένωση υπό εποπτεία

Την υπαγωγή των μεγάλων τραπεζών σε μια τραπεζική ένωση υπό τον έλεγχο κοινής εποπτική αρχής, που θα αρχίσει να λειτουργεί έως το επόμενο έτος, προβλέπει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times, το σχέδιο τραπεζικής ένωσης θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων για τις καταθέσεις και ένα ταμείο διάσωσης που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους

στα πιστωτικά ιδρύματα. Αναφέρει μάλιστα, οτι θα μπορεί να λειτουργήσει ήδη από το 2013 χωρίς τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Το θέμα της τραπεζικής ένωσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης το τελευταίο διάστημα ως ένας τρόπος για την ενίσχυση του ασταθούς τραπεζικού τομέα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιμετωπίζεται ωστόσο με έντονο σκεπτικισμό από τη Γερμανία.

Μια τραπεζική ένωση μπορεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη μόνο εάν συνοδεύεται από μια δημοσιονομική ένωση, αναφέρει η αντιπρόεδρος της Deutsche Bundesbank σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα.

Η Sabine Lautenschlaeger αναφέρει ταυτόχρονα ότι για την ίδια η αλληλεπίδραση της ευθύνης και της εποπτείας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην αξιολόγηση για μια πιθανή τραπεζική ένωση. Εξηγεί ότι εφόσον προκύψει κάποια κρίση στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια των φορολογούμενων από κάποια άλλη χώρα.

Εκείνοι που θα κληθούν να αναλάβουν δράση θα πρέπει να έχουν επίσης το δικαίωμα της εποπτείας, ιδίως όταν εμπλέκονται πολύ μεγάλα ποσά, αναφέρει. Προκειμένου να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και εποπτείας θα πρέπει τα ανάλογα δικαιώματα για τη λήψη αποφάσεων στις τράπεζες να παραχωρηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει.

Τη Δευτέρα, η ομοσπονδιακή ένωση γερμανικών τραπεζών ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια τραπεζική ένωση με το σκεπτικό ότι αυτό θα λεηλατούσε τις τρέχουσες εγγυήσεις για τις καταθέσεις στη Γερμανία.

«Μου φαίνεται παράλογο ότι τα σχήματα εγγυήσεων καταθέσεων που έχουμε, και τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ασφαλιστούν οι εγγυήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Christian Brand.

Με πληροφορίες από capital.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα