Τριάντα νεκροί σε μάχες στο Αφγανιστάν

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 25 μαχητές των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένου του «σκιώδους κυβερνήτη» της επαρχίας Φαριάμπ, σε συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας οι οποίες στοίχισαν επίσης τη ζωή σε πέντε αστυνομικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους οι άνδρες του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, επικεφαλής των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ, επιτέθηκαν χθες στην αγορά ενός χωριού. «Σκότωσαν πέντε αστυνομικούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Σατάρ Μπαρέζ, αντικυβερνήτης της επαρχίας, προσθέτοντας ότι αφού ενημερώθηκαν για το επεισόδιο οι αρχές

έστειλαν ενισχύσεις και «25 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν περιλαμβανομένου του μουλά Γιάαρ Μοχάμαντ, του σκιώδους κυβερνήτη τους στην Φαριάμπ».

Οι αντάρτες έχουν «σκιώδεις κυβερνήτης» σε επαρχίες όπου έχουν δημιουργήσει παράλληλη εξουσία, επιβάλουν φόρους και εφαρμόζουν μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Οι ταλιμπάν επικεντρώνουν συνήθως τις επιχειρήσεις τους στο νότιο και στο ανατολικό Αφγανιστάν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν διεισδύσει και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι δυτικές δυνάμεις εξεδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001 και υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών προβλέπει σήμερα ότι οι ισλαμιστές μαχητές θα ανακτήσουν την εξουσία αφού οι δυτικές δυνάμεις αποσύρουν τα μάχιμα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, το αργότερο στα τέλη του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα