Τρόποι καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος

Προτάσεις για τη δέσμευση και δήμευση προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μέτρα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 25 και 26 Οκτώβριοι 2012 και από ελληνικής σκοπιάς συμμετείχε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, συζητήθηκαν τα εξής:

Α) Τρεις προτάσεις Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Συμβουλίου σχετικά

1) με τη δέσμευση και τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

2) με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. μέσω του ποινικού δικαίου και

3) με τις ποινικές κυρώσεις για τις πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Β) Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων).

Γ) Η τελική έκθεση του πέμπτου γύρου αμοιβαίων αξιολογήσεων για το οικονομικό έγκλημα και τις οικονομικές έρευνες, καθώς επίσης και παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του 2012 σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Κατά την παρέμβασή του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «το κείμενο της πρότασης οδηγίας που εξετάστηκε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά το μέρος που εισάγει αντικειμενικά κριτήρια, όπως η αναφορά σε οικονομικό όφελος και θα πρέπει να τεθούν άλλα επίσης ασφαλή κριτήρια, όπως του πεδίου της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων μόνο σε σοβαρές υποθέσεις ή σοβαρά εγκλήματα».

Παράλληλα, ο Κώστας Καραγκούνης τάχθηκε «υπέρ της ενδυνάμωσης των μέσων της καταπολέμησης της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, μέσω του Ποινικού Δικαίου και μέσω μηχανισμών που θα διευκολύνουν τις αρμόδιες διωκτικές αρχές για να εντοπίζουν τις έκνομες ενέργειες».

Όσον αφορά το ζήτημα, για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «είναι αναγκαία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, για παράδειγμα μέσω της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων Χρηματοοικονομικών Στοιχείων (ΓΑΠΣ)».

Ως προς την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων, ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής και επέστησε την προσοχή στο ζήτημα του περιορισμού του διοικητικού άχθους καθώς και της μη οικονομικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα