Τυφώνας και τέφρα στο Μεξικό

Η τροπική καταιγίδα Έρικ που αναμένεται να πλήξει περιοχές ανοιχτά της νότιας ακτής του Μεξικού, μπορεί να αναβαθμιστεί σε τυφώνα από το Σάββατο, ανέφερε το αμερικανικό εθνικό κέντρο για τους τυφώνες, με έδρα το Μαϊάμι.Το κέντρο της καταιγίδας ήταν περίπου 215 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Λαζάρο Καρδένας, κοντά στο μεξικανικό θέρετρο του Ακαπούλκο, και κινείται σε δυτική κατεύθυνση με ταχύτητα σε 19 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο Έρικ συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα στα ανώτερα στρώματα ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Παρότι η καταιγίδα είναι στα ανοικτά με κίνηση

παράλληλη της ακτής του νοτιοδυτικού Μεξικού, οι αρχές συνέστησαν προσοχή κατά μήκος της ακτής, λόγω των μεγάλων κυμάτων, των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται στις πολιτείες Οαχάκα, Γουερέρο, Κολίμα, Γιαλίσκο και Μιτσοακάν.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, ακύρωσαν τουλάχιστον 10 πτήσεις που θα έφταναν ή θα αναχωρούσαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, λόγω των εκπομπών τέφρας, από το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ.

Μετά τις ακυρώσεις των πτώσεων των εταιρειών United Airlines, Delta Airlines, Alaska Airlines και AirTran, που ήρθαν ως μέτρο προφύλαξης, εκατοντάδες επιβάτες έχουν μπλοκαριστεί στον τερματικό σταθμό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. Αλλά και την Πέμπτη 60 πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών, ακυρώθηκαν λόγω της αύξησης στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά από το μεξικανικό εθνικό κέντρο για την αντιμετώπιση καταστροφών στις 11:00 τοπική ώρα (GMT 16:OO της Παρασκευής ), το ηφαίστειο συνέχισε να «εκτοξεύει» αέρια, καθώς επίσης και ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 1,5 χιλιομέτρου. Το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Μεξικού με υψόμετρο 5.452 μέτρα, βρίσκεται σε διαδικασία ενεργοποίησης από το Μάιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα