Βάιντμαν για Κύπρο

Η κυπριακή διάσωση δείχνειότι οι τράπεζες μπορούν να "αποδομηθούν"παρά τις δυσκολίες, δήλωσε σε συνέντευξήτου στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk οεπικεφαλής της Bundesbank και μέλος τουδιοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ΓιενςΒάιντμαν, προσθέτοντας ότι η κατάστασηστην Κύπρο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο Βάιντμαν σημείωσε πωςδεν αποκλείει

το ενδεχόμενο η Κύπροςνα χρειαστεί ακόμα περισσότερη ρευστότητα,τόνισε ωστόσο πως αυτό που θα λύσει ταπροβλήματα της Λευκωσίας είναι οιμακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσειςκαι όχι η μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ο ίδιος εκτιμά πως ηκυπριακή διάσωση δεν αποτελεί πρότυπο,λόγω του μεγάλου μεγέθους τουχρηματοπιστωτικού της τομέα, αν καιείναι κρίσιμης σημασίας, αυτοί πουφέρουν την ευθύνη για τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουν οι τράπεζες, να επωμιστούνκαι μέρος των υποχρεώσεων.

«Είναι σημαντικό τομάθημα που θα πάρουμε από την Κύπρο ναείναι ότι οι τράπεζες μπορούν ναδιασπαστούν, παρά τις όποιες δυσκολίεςαπορρέουν από το σχεδιασμό τουπρογράμματος. Αυτό είναι ένα θετικόμήνυμα και θα βοηθήσει ώστε να περιοριστείη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Γιενς Βάιντμαν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχοςαναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονταισε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία πουθα αφορά στον χειρισμό των προβληματικώντραπεζών. «Δεν μπορούμε πάντα να σώζουμετις προβληματικές τράπεζες με τα λεφτάτων φορολογούμενων. Η συζήτηση αφοράτην διάλυση των τραπεζών με τέτοιοντρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο τοχρηματοοικονομικό σύστημα».

Ξεχωριστά ο Βάιντμανπροειδοποίησε πως η διάθεση για τηνυλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεωνυποχωρεί στην Ευρώπη και αυτό δημιουργείπρόβλημα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα