Βαθιά ύφεση και αποπληθωρισμός στην Ελλάδα

Σε ήπια ύφεση έχει εισέλθει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα για άλλη μια χρονιά (2012) θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ. Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έρχεται μετά την ύφεση κατά 6,8% το 2011. Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος (αποπληθωρισμός) και θα μειωθεί κατά 0,50%, έναντι αύξησης 3,1% το

2011. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,3% εφέτος, ενώ το 2011 είχε αυξηθεί κατά 1,4%. Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι 2,1% και 2,3% για την ΕΕ, από 2,7% και 3,1% αντίστοιχα το 2010.  Στο σύνολο της ΕΕ, προβλέπεται στασιμότητα (0%), από ανάπτυξη 1,5% το 2011.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρουν ότι το 2012 θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα