Αδέλφια οι τρομοκράτες της Βοστώνης

Οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσειςστο Μαραθώνιο της Βοστόνης είναι αδέλφια, ο Τζοχάρ Α. Τσαρνάεφ, 19 ετών, και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Οαξιωματούχος είπε πως ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία και ο νεώτερος καταζητείται στο προάστιο Ουότερταουν της Βοστόνης. Οιδύο αδελφοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της

εθνικής ασφάλειας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης δήλωσαν ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι κίνητρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Ένα"εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό" διεξάγεται σήμερα το πρωί στη Βοστόνη και τα προάστιά της για να βρεθεί ο ύποπτος που εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ, ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

"Ζητούμεαπό τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους, με τις πόρτες κλειστές και να μην ανοίγουν σε κανένα παρά μόνο σε αστυνομικούς", δήλωσε ο Πάτρικ σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό ισχύει για το Ουότερταουν, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και για το Κέμπριτζ, το Ουόλθαμ, το Νιούταουν, το Μπελμόν και προς το παρόν για ολόκληρη τη Βοστόνη".

Ηαστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε πως κάνει σημαντική πρόoδο στην έρευνα για το δεύτερο ύποπτο και πως η σύλληψή του μπορεί να είναι θέμα ωρών.

"Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι αυτές οι συνοικίες εδώ στο Ουότερταουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να βρούμε αυτό το άτομο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης της αστυνομίας της Μασαχουσέτης Τίμοθι Όλμπεν. "Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Κάνουμε σημαντική πρόοδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες".

Είκοσι τετράγωνα ελέγχει η αστυνομία. Καμμία συγκοινωνία, κανένα αυτοκίνητο δεν περνάει. Εννέα χιλιάδες αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή πόρτα- πόρτα. Κλειστό θα παραμείνει το Χάρβαρντ σήμερα.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC-WJAR προέβαλε εικόνες όπου ένα άνδρας φαίνεται καθηλωμένος στο έδαφος περικυκλωμένος από αστυνομικούς.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ένας ένοπλος σκότωσε αστυνομικό στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στην ιστοσελίδα του το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη", καλώντας τους φοιτητές να παραμείνουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιούπολης, καθώς η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ ελικόπτερα πετούσαν επάνω από την περιοχή.

Οι βομβιστές είχαν διεθνείς διασυνδέσεις και στρατιωτική πείρα

Οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσειςστο Μαραθώνιο της Βοστόνης είχαν "διεθνείς διασυνδέσεις" και "στρατιωτική πείρα", μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Οιύποπτοι είναι αδέλφια με επώνυμο Τσερνάγεφ και κατάγονται από τη ΡωσικήΔημοκρατία της Τσετσενίας, δήλωσαν προς το τηλεοπτικό δίκτυο πηγές των δυνάμεων της τάξης.

Το NBC μετέδωσε πως οι δύο αδελφοί, ηλικίας 19 και 20 ετών, έχουν καθεστώς μονίμου κατοίκου στις ΗΠΑ, όπου ζούσαν εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Ηαστυνομία της Βοστόνης και οι ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν ανθρωποκυνηγητό πόρτα με πόρτα για να βρουν τον 19χρονο που διαφεύγει της σύλληψης, αφού ο 20χρονος σκοτώθηκε σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με τηναστυνομία.


Στη δημοσιότητα βίντεο με τους υπόπτους

Φωτογραφίες και βίντεο των δύο υπόπτων για την αιματηρή επίθεση κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου στη Βοστόνη που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 180, παρουσίασε το FBI.

Πράλληλα, κάλεσε τον αμερικανικό λαό να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το FBI, οι δύο ύποπτοι θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πιθανώς είναι οπλισμένοι. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των υπόπτων αποτυπώθηκαν από κάμερες ασφαλείας. Στις φωτογραφίες ο ύποπτος νούμερο ένα (1) - όπως αποκαλείται- εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο, και ο ύποπτος νούμερο δύο (2) φέρει ένα λευκό καπέλο.

Όπως ανέφερε το FBI οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πιθανώς είναι οπλισμένοι ενώ, « η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους είναι τώρα υψίστης προτεραιότητας ».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, ο δεύτερος ύποπτος θεωρείται ότι είναι αυτός, που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά που εξερράγη στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου. Όπως είπε, οι δύο ύποπτοι «φαίνεται να πηγαίνουν μαζί στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου». Οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του FBI και οι αρχές εργάζονται για να βελτιώσουν την μάλλον κακή ποιότητα των φωτογραφιών.

Εν τω μεταξύ, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κι η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα επισκέφθηκαν χθες τραυματίες σε τρία νοσοκομεία της Βοστώνης.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με ασθενείς, τις οικογένειές τους και το προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, αφού συμμετείχε προηγουμένως στην διεκκλησιαστική δέηση για τα θύματα της επίθεσης στον Καθεδρικό ναό Τίμιου Σταυρού, της Βοστώνης.

Όμως η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα επισκέφθηκε μόνη της την παιδιατρική κλινική της Βοστώνης και το νοσοκομείο της ίδιας πόλης μόνον για γυναίκες, αναφέρθηκε στο σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sophie Flack/ Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα