Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Βιοπραγίες σε φυλακές

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) σε έκθεσή της που δίνει σήμερα στην δημοσιότητα επισημαίνει την ευρεία κακομεταχείριση και τους βασανισμούς που υφίστανται οι κρατούμενοι στις φυλακές και τα κρατητήρια της Βοζνίας-Ερζεγοβίνης.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα που εξήγαγε από την επίσκεψη της στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Βοζνίας-Ερζεγοβίνης τον Απρίλιο του 2011, η CPT υπογραμμίζει ότι:

Για τον σωφρονισμό των κρατουμένων χρησιμοποιείται

ο βασανισμός με ηλεκτροσόκ, η καθήλωση τους στα κρεβάτια με χειροπέδες και η «ελεγχόμενη ασφυξία», δια της μεθόδου του σφραγίσματος του κεφαλιού τους με πλαστική σακούλα.

Πολλοί κρατούμενοι ζούν σε καθεστώς εξαθλίωσης, υποχρεούμενοι να παραμένουν στην απομόνωση 22 ώρες την ημέρα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κακομεταχείριση με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με γκλόμπς αποτελεί τη σύνηθη συμπεριφορά των αρχών έναντι συλληφθέντων υπόπτων και προσωρινά κρατουμένων.

Στις απαντήσεις των αρχών της Βοζνίας-Ερζεγοβίνης υποστηρίζεται ότι όλοι οι εσωτερικοί έλεγχοι που έγιναν για τη διακρίβωση σχετικών καταγγελιών και τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων απέδειξαν ότι οι ενέργειες των οργάνων ήταν σύμφωνες με τον Νόμο.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι βρίσκεται στο επίπεδο της διερεύνησης το κατά πόσον πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις πρέπει να ασκούνται κατά αξιωματικών της Αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα