Βουλγαρία: «Αποχή» στην ψηφοφορία του ΟΗΕ

«Αποχή» θα δηλώσει η Βουλγαρία στην επικείμενη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στην οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί το διεθνές νομικό καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής, μέσω της αναγνώρισης της σαν κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική απόφαση της Σόφιας ελήφθη κατόπιν ανάλυσης σε βάθος των πιθανών

συνεπειών της απόφασης του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

«Είναι πάγια η υποστήριξη του δικαιώματος ελεύθερης αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων εκ μέρους της Βουλγαρίας, η οποία αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης ήδη από το 1988», δήλωσε ο κ. Μλαντένοφ και πρόσθεσε ότι «ο κύριος λόγος για την απόφαση μας είναι η πεποίθηση, ότι το προτεινόμενο ψήφισμα δεν πρόκειται να συμβάλει στην αλλαγή προς το καλύτερο των υπαρκτών δεδομένων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους, ιδιαιτέρως υπό το φως της ευαίσθητης κατάστασης στην περιοχή».

Επισήμανε, ότι «με την έγκριση του ψηφίσματος για αλλαγή του καθεστώτος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν δίνονται επαρκείς εγγυήσεις για την ανανέωση των απευθείας διαπραγματεύσεων», και αναφέρθηκε στη θέση της βουλγαρικής πλευράς, «που είναι αντίθετη στις μονόπλευρες ενέργειες της μιας ή της άλλης πλευράς που θα έχουν σαν συνέπεια τη μεγαλύτερη απομόνωση και θα δυσχεραίνουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Στη συνέχεια ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η ανανέωση των άμεσων διαπραγματεύσεων είναι ο μοναδικός δρόμος για την εγκατάσταση μόνιμης ειρήνης στην περιοχή δια της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ, στα πλαίσια των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αφού επισήμανε, ότι οι τελευταίες εξελίξεις και τα πολυάριθμα αθώα θύματα στο Νότιο Ισραήλ και στη Γάζα στις τελευταίες μέρες αποτελούν ένδειξη για τους κινδύνους που εγκυμονεί κάθε επιβράδυνση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης, ο κ. Μλαντένοφ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη ανακωχής.

«Πιστεύω, ότι μόνιμη λύση της διένεξης μπορεί να βρεθεί μόνο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Βουλγαρία θα συνεχίζει να αναπτύσσει τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις της τόσο με την Παλαιστινιακή, όσο και με την Ισραηλινή πλευρά», ανέφερε ο κ. Μλαντένοφ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα