Βρετανία: Ευφορία στις αγορές

Οι χρηματαγορές υποδέχθηκαν σήμερα ευνοϊκά την μείωση του επίσημου ποσοστού των ανέργων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πιο χαμηλό επίπεδο εδώ και περίπου μια 3ετία.

Τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια μοιάζουν να θεωρούν ότι "ανακάμπτει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη", είπε χρηματιστής στο Ρόιτερς.

Επωφελήθηκαν οι μετοχές εκείνες που τα καλά οικονομικά νέα και η αναπτυξιακή προοπτική ευνοεί κατ' εξοχήν: οι βιομηχανικές και αυτές των ομίλων αυτοκινήτου.

Ο σύνθετος δείκτης STOXX Europe

600 Banks στις 16:30 ώρα Ελλάδας κατέγραφε άνοδο 2,1%, ενώ ο σύνθετος δείκτης STOXX Europe 600 Automobile&Parts αυξανόταν την ίδια ώρα 1,8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst300 των "blue chips" ανέβαινε μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας στις 1.071 μονάδες, με αφετηρία του τις 1.056.

Ο δείκτης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1.062 μονάδων, που ο οίκος Fibonacci ορίζει ως μεσοσταθμικό επίπεδό του δείκτη, μεταξύ του ιστορικού υψηλού του Φεβρουαρίου 2011 και του ιστορικού χαμηλού του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Αναλυτές που συμβουλεύεται το Ρόιτερς θεωρούν εφικτό ο δείκτης να φτάσει τις 1.113 μονάδες, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2011, αλλά προβλέπουν ότι θα επακολουθήσει πτώση.

Στην άνοδο των χρηματιστηρίων συνέβαλαν οι ειδήσεις για την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, καθώς απομακρύνουν τον κίνδυνο ύφεσης σε αυτήν, επιχειρηματολογούσαν οι αναλυτές.

Στη Νέα Υόρκη, στη Γουόλ Στριτ σημειώθηκε αντανάκλαση στους δείκτες αυτών των "καλύτερων του αναμενόμενου" νέων για την αμερικανική ανεργία.

Σχεδόν 100 μονάδες ανέβηκε ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς λίγο πριν από τις 17:00 ώρα Ελλάδας (+0,75%, άνοδος στις 12.800 μονάδες).

Έντεκα μονάδες κέρδιζε ο ευρύτερος Standard&Poor's 500 (+0,86%, άνοδος στις 1.340 μονάδες).

Ο δείκτης μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq έφθανε, περίπου την ίδια ώρα, στις 2.890 μονάδες με άνοδο οριακά +1% (περίπου 30 μονάδες).

Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι τα χρηματιστήρια δεν πτοούνται για τα σχεδόν 13 εκατομμύρια Αμερικανών, που δεν έχουν θέση εργασίας --συχνά για πάνω από ένα χρόνο--, ή έχουν πολύ "ελαστικό" ωράριο, παράμετρος όμως που θα μπορούσε να αποδειχθεί "κρίσιμης" σημασίας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πρέπει μηνιαία έως τον Νοέμβριο να παράγονται 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά ώστε το ποσοστό των ανέργων να παραμείνει στο 8,5%, μεταδίδει το Bloomberg.

Θετικός οιωνός χαρακτηρίζεται το χαμηλό δανειστικό επιτόκιο που η Fed (Κεντρική Ομοσπονδιακή τράπεζα) υποσχέθηκε έως το 2014, κατά το οικονομικό πρακτορείο.

Ο Άλαν Κρούγκερ, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Ομπάμα, σχολίασε σήμερα ότι η "αμερικανική οικονομία" πάει καλύτερα και είναι "ενθαρρυντική" η "σταθερή μείωση των ανέργων κατά τους τελευταίους μήνες". ¨

"Τον Ιανουάριο η αμερικανική οικονομία απέδειξε ότι έχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης", πρόσθεσε ο Κρούγκερ

Keywords
Τυχαία Θέματα