ΥΠΟΙΚ: Τα προτεινόμενα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης

19:08 3/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαναφορά του σχεδίου απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, τη δημιουργία πράσινου ταμείου, καθώς και τη δημιουργία ενός ή και περισσότερων καζίνων στην Κύπρο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο προτεινόμενων μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το εκτεταμένο έγγραφο, που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, παρουσίασε σήμερα ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ,

Χρίστος Πατσαλίδης στα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε σχέση με την τόνωση της απασχόλησης, θα προωθηθούν άμεσα τα σχέδια που προωθεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με έμφαση στην κατάρτιση ανέργων συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχει αποφασιστεί η εφαρμογή Εκτάκτου Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και νέων με ένα συνολικό προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ.

Για τον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων προτείνεται η αναθεώρηση παρουσίασης που να αναδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Θα γίνει ιεράρχηση μεγάλων έργων του ιδιωτικού τομέα με βάση τα κριτήρια ωριμότητας, της συνεισφοράς στην ανάπτυξη και απασχόληση για τα οποία απαιτούνται στρατηγικοί επενδυτές. Επιπρόσθετα, το ΥΠΟΙΚ θα ετοιμάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για ενημέρωση επενδυτών με αξιοποίηση όλων των μέσων που είναι στη διάθεσή του, όπως παρουσιάσεις (roadshows), εκδηλώσεις στην Κύπρο και μέσω του διαδικτύου.

Προτείνεται, επίσης, αξιολόγηση και βελτίωση του θεσμού μονοθυρικής πρόσβασης (One Stop-shop) με μελέτη του ενδεχομένου υιοθέτησης του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΠ, έτσι ώστε να περιλάβει και την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Στον τομέα της αξιοποίησης νέων επενδυτικών ευκαιριών, στο έγγραφο αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο μηχανισμός που θα αξιολογεί προτάσεις επενδυτών με μεγάλο ενδιαφέρον σε εξειδικευμένους τομείς.

Ακόμη, προτείνεται η προώθηση μηχανισμού χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης, μέσω της παροχής εγγυήσεων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο Μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί στο πρότυπο της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE και θα συνίσταται στη δημιουργία ενός Ταμείου Χαρτοφυλακίου, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα παραχωρεί εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για παραχώρηση δανείων προς τις ΜΜΕ με ανταγωνιστικά επιτόκια. Για το σκοπό αυτό, θα συναφθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για τον τομέα των κατασκευών προτείνεται η μεταρρύθμιση του ”αναχρονιστικού” όπως χαρακτηρίζεται φορολογικού συστήματος ακίνητης ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να αυξηθεί η συμμόρφωση των πολιτών με τη καταβολή φόρων. Για τον σκοπό αυτό τίθεται ως χρονοδιάγραμμα η 15η Μαρτίου για τη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προκειμένου να ετοι

Keywords
Τυχαία Θέματα