Η τρόικα ξανά στην Αθήνα

Τουλάχιστον 147 εκκρεμότητες υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο της τρόικας που αρχίζει απο σήμερα νέο έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και επιπλέον ποσοτικοί στόχοι.

Βασικότερες των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο μηχανισμός είσπραξης

των φόρων και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν αποκλείεται να βρεθούμε μπροστά και σε νέα μέτρα, αν υπάρξουν αποκλίσεις στο τέλος της χρονιάς.

Μάλιστα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κερδίσει χρόνο, και να ξεκινήσουν τα προγράμματα αυτά το Σεπτέμβριο, η τρόικα πιέζει για μεγαλύτερη επιτάχυνση και ζητά να συμφωνηθεί από τώρα το ύψος της τρύπας για την περίοδο 2015-2016 και τον τρόπο που θα καλυφθεί.

Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο success story, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα έξω από το Ευρώ, το καλοκαίρι του 2012.

Αντιδράσεις κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα μέσα σ' έναν καταιγισμό παραπλανητικών δηλώσεων εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, που αποσκοπούν στο να ωραιοποιήσουν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως έχει δικαίωμα».

ΔΗΜΑΡ

Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, και αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «που αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης τονίζει ότι «πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο. Η μείωση αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με ένα πλέγμα αποτελεσματικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την έκδοση αποδείξεων και τηνείσπραξη του ΦΠΑ».

ΑΝΕΛ

Για την έλευση της τρόικας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς σημειώνει ότι «τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία διαγράφει χρέη του Ιράκ προς την πατρίδα μας ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση κατ' εντολή της τρόικας ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι και την εισφορά αλληλεγγύης, να μειώσει κι άλλοτο ΕΚΑΣ και τα επιδόματα ανεργίας και να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους».

ΚΚΕ

Η νέα επίσκεψη της τρόικας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ «αποσκοπεί στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν ήδη συναποφασιστεί με την ελληνική κυβέρνηση και προβλέπουν απολύσεις υπαλλήλων μέσω της κατάργησης οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε επιδόματα, επέκταση και μονιμοποίηση των χαρατσιών με φορολόγηση και των αγροτεμαχίων».

ΛΑΟΣ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «η τρόικα εξακολουθεί να συρρικνώνει την Ελληνική οικονομία με την απύθμενη ανοησία του υψηλού ΦΠΑ στην εστίαση. ΗΤουρκία καταρρέει τουριστικά, οι ακυρώσεις εκεί ξεπερνούν πλέον το 1,5 εκ. τουρίστες και εμείς δεν τους προσελκύουμε γιατί ούτε η τρόικα καταλαβαίνει, ούτε η κυβέρνηση κινητοποιείται».


Keywords
Τυχαία Θέματα