Ύφεση στο 4,2% προβλέπει το ΔΝΤ

Συρρίκνωση 4,2% αναμένει για την ελληνική οικονομία φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ανάκαμψη 0,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο World Economic Outlook.Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27% το 2013
και στο 26% το επόμενο έτος, ενώ αναμένει έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,3% (του ΑΕΠ) φέτος και πλεόνασμα 0,4% το 2014.

Εν τω μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατομμυρίων ευρώ επιτεύχθηκε το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πάντως τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν υστέρηση κατά 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.

Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών θα θέσει, τον προσεχή Ιούνιο, η κυβέρνηση στους εταίρους, είπε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε, αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Εν τω μεταξύ, ποινικές διώξεις για οφειλέτες που χρωστούν απο 5 εως 10 χιλιάδες ευρώ μπορούν να ασκούνται και για χρέη προ του 2011 σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου πάγου Νίκου Παντελή.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ύφεση, ΔΝΤ,yfesi, dnt