ΥΠΟΙΚ: Ενδεχόμενα νέα μέτρα μέσα στο 2012

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μέσα στο 2012 εάν υπάρξουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, άφησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σχετικά σε ερώτηση για τις έως τώρα αποκλίσεις των δημοσιονομικών στόχων. Το στέλεχος είπε ότι οι όποιες αποκλίσεις έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής θα αντιμετωπιστούν μέσω περικοπής δαπανών. Συγκεκριμένα είπε ότι η αποδέσμευση, σε μηνιαία βάση, του 8% του συνόλου των δαπανών μπορεί να γίνει 7% ούτως ώστε να ισοσκελιστούν οι αποκλίσεις από τα έσοδα.

Παράλληλα
ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ που αφορά στα πεδία των δαπανών τα οποία είναι υποψήφια προς περικοπή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το δεύτερο μνημόνιο. Η πρώτη φάση της μελέτης θα καταγράφει την δυναμική των επιμέρους κατηγοριών δαπανών και το δεύτερο σκέλος της μελέτης θα κατηγοριοποιεί τις δαπάνες με βάση την προτεραιότητά τους για περικοπή. Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο 2013-2014 είναι 5,5% του ΑΕΠ από την πλευρά των δαπανών και 1,5% από την πλευρά των εσόδων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως και παρέπεμψε στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία που αναμένει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας και ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε μια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες μέσα στον Ιούνιο, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Όπως είπε, τα χρήματα θα εξασφαλιστούν από τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης, θα είναι μάλλον σε μετρητά, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν σε δόσεις.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία τις ανακεφαλαιοποίησης, είπε ότι τους επόμενους μήνες θα μειωθεί το «στοκ» των εντόκων γραμματίων. Με άλλα λόγια τα έντοκα γραμμάτια τα οποία θα εκδίδονται θα είναι μικρότερα σε ποσά από τα έντοκα που θα αντικαθιστούν, ούτως ώστε τα επιπλέον χρήματα να μένουν ως ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Σχετικά με τη διαδικασία του PSI ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία και με τους εταίρους, είναι να υπάρξει οριστική λύση και για τα ομόλογα των 6,5 δισ. ευρώ τα οποία δεν είχαν την απαραίτητη απαρτία ώστε να μπουν στο «κούρεμα». Ο  ίδιος σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στον Απρίλιο ώστε το σύνολο των ομολόγων που θα συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να πλησιάζει το απόλυτο ποσό των 205,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Πάντως σημείωσε ότι ήδη η όλη προσπάθεια κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει μεγάλη επιτυχία αφού έχει φτάσει στο 97% του στόχου.

Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επανέλαβε ότι οι επιμέρους όροι θα διευκρινιστούν με απόφαση η οποία θα
Keywords
Τυχαία Θέματα